Gift
Det är inte lagligt att använda förgiftat lockbete eller andra former av gift mot fåglar. Försök med att sterilisera duvor via lockbeten med tillsatt kemisk sterilisering har inte fungerat i praktiken. Försök med att bedöva duvorna med sömnpiller, för att sedan samla ihop dem, har heller inte fungerat så bra.
Avskjutning
De vilda tamduvorna i våra städer är inte omfattade av jaktlagen och får således skjutas året om. Detta gäller även för gråsparvar vars antal får regleras med avskjutning vid byggnader och gårdsplatser. På en del ställen, t.ex. i lagerbyggnader och lagerhallar är det mest praktiskt att skjuta dem under helger eller andra tidpunkter när det inte är så mycket personal på plats. På de flesta platser där fåglar är en plåga är det emellertid inte lagligt att skjuta dem med vapen. Är man i tvivel så kan man kontakta den lokala polisen för mer information.
Fällor
Duvor kan ofta fångas på de ställer där de sover. Man kan placera särskilda fällor eller lockbeten. Det finns även verksamheter som kan göra detta åt dig. Oftast finns det människor i den lokala närmiljön som både har kunskap och intresse att hjälpa till med detta. Fällorna bör kontrolleras morgon som afton. Om man har dödat de vuxna fåglarna ska även eventuella ungar dödas och tas bort. Dels för att undgå djurplågeri, men även för att undgå spyflugor, ängrar m.m. Fågelbon bör tas bort och dess omgivning bör behandlas med kontaktpuder så att de insekter och kvalster som gömmer sig i närheten elimineras innan de börjar vandra.
Föda
Det är viktigt att man inte matar fåglarna. Det är inte de
små fågelborden, som fågelvänner förser med beskedliga mängder frö till diverse småfåglar, som är problemet. Problemet är snarare det inte obetydliga spill som är svårt att undgå vid hamnkajer, lastramper och silos där bestånd av duvor och gråsparvar fortfarande håller till. Det finns regler kring hur verksamheter ska reglera förekomster av foderspill så att inte olika fågelbestånd, eller andra djur, orsakar besvär för omgivningen. Om dessa regler ej följs så kan myndigheterna gå in med ett påbud.
Förebyggande åtgärder
Byggnaden bör konstrueras så att fåglar inte kan hitta boplatser på och i dem. Hål i tegel eller murar ska täppas till eller förses med nät. Dessutom kan man göra byggnaden mindre inbjudande genom att montera taklister och liknande sneda vinklar (mer än 450) eller använda fågelpasta (får endast användas av auktoriserade verksamheter) samt genom mekaniska hinder i form av ståltråd m.m.
Följande metoder fungerar inte
Fågelskrämmor, varken i form av dockor, aluminiumfolie eller roterande kvarna. Duvor och gråsparvar vänjer sig snabbt vid dessa metoder. Skrämselljud, hörbara eller ultraljud, fungerar heller inte. Det finns inga avskräckande dofter då fåglar har ett dåligt luktsinne.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021