Lat: Musca domestica
Kommer ursprungligen från varmare länder men är numera utspridd över hela världen där människor lever. En vuxen husfluga är 8 – 9 mm lång med ett vingspann på 13 – 14 mm. Honflugan söker upp friskt gödsel eller andra former av ruttnande och jäsande växtmaterial och lägger sina ägg där. Äggen läggs i klumpar med 100 ägg.
En hona kan under sin levnadstid lägga 10 av denna slags äggklumpar. Äggen kläcks på 6 – 8 timmar och de bleka, organlösa maskarna söker upp så varma omgivningar som möjligt, gärna 30 °C. I svin- och kalvgödsel blir larverna fullvuxna på 3 – 4 dagar. De är då ca. 12 mm långa och förpuppar sig på en något kyligare plats. Inne i den bruna puppan förvandlas larven till en vuxen puppa under loppet av ett par dagar. Hela utvecklingen från ägg till vuxen genomförs på omkring 7 dagar. Efter ett dygns tid kan de nya flugorna para sig och ytterligare ett dygn senare kan honorna lägga ägg. I laboratorium har man gjort tester där man lyckats hålla liv i husflugan i upp till ett halvt år.
I svenska stall är deras genomsnittliga livstid endast några få dagar. Vuxna husflugor älskar värme och föredrar temperaturer mellan 35 och 40 °C när de väljer boplats. I varmt väder med temperaturer över 16 °C tar sig husflugorna gärna utomhus, där de kan lägga ägg i gödselstackarna eller sitta och sola sig på en mur. Husflugan är aktiva på dagen och undersöker flitigt deras omgivning, inte minst när de är hungriga. De orienterar sig främst med hjälp av smakorganen som sitter på fötter och snabel.
Försök med märkta flugor har visat att de med lätthet kan flyga flera kilometer. De flugor som kläcks i en gödselstack, där det finns gott med föda, kommer förmodligen stanna på denna gynnsamma plats. Men gynnsamma omgivningar för flugor kan samtidigt besvära grannar till denna massiva flugproduktion i gödselstackarna. Det finns regler för hur stall och gödselstackar uppförs. Det gäller främst lantbruk som har pälsdjur, fjäderfä, svin o.likn, måste godkännas av de kommunala myndigheterna. Det innebär bl.a krav om att det ska kunna genomföras en effektiv flugbekämpning på plats.
Vanliga lantbruk behöver normalt inte godkännas för att etableras, men alla lantbruksverksamheter är omfattade av bestämmelser kring etablering av gödselstackar och gödseltankar. Hur nära bostäder, angränsande grannar, brunnar, sjöar och vattendrag, vägar och livsmedelsverksamheter de kan ligga. Dessa krav gäller som huvudregel för helt nya enheter, men om det uppstår svåra besvär och olägenheter för människors hälsa p.g.a flugor från en gödselstack, kan kommunen gripa in och kräva åtgärder inom en rimlig tidsram. Kommunen kan även avvisa att behandla ett klagomål om den anser att saken är av mindre betydelse eller en konsekvens av oenighet mellan grannar.
Även om husflugelarven kan utveckla sig i hushållsavfall av olika slag, så orsakas oftast flugplågor av närliggande stall eller grannens gödselstack. I sådana fall undersöker man om man kan åtgärda det på något sätt. I praktiken är det emellertid svårt att hålla ett lantbruk fritt från flugor. Därför måste man ofta komplettera bekämpning vid flugornas livsmiljöer med åtgärder för att hålla flugorna långt väck från närliggande livsmedelsverksamheter.
Ljusfällor är inte effektiva mot husflugor. De kan möjligtvis fånga ett par stycken men bekämpar inte tillräckligt effektivt. Flugor kan bekämpas med gift, men man måste uppmärksamma att de med tiden blir mindre känsliga och mer resistenta mot de gifter man använt.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021