Lat: Carpoglyphus lactis
Vitaktig med oval kropp, omkring 0,4 mm lång. Mundelen är en spetsig, konisk utväxt på kroppen. Varje ben har en liten klo sittande på en hudlapp i änden. Kryddkrämarkvalstret förkommer på substrater som innehåller socker under bakteriell nerbrytning till mjölksyra, ättikasyra eller bärnstenssyra. Vanligtvis kan den hittas i sprickor och inneboende i torkad frukt, speciellt fikon och torkade plommon.
Den kan även hittas bland honung i bikupor. Dess utveckling framskrider över en rad stadier liksom hos andra kvalster. Först ägg som fästs mot ett underlag med ett skaft. Därefter ett larvstadium med 6 ben, två eller tre 8-benade nymfstadier och till sist vuxna honor och hanar. Generationstiden är 9 dagar under optimala omständigheter, dvs. vid 25 °C och 85 % RH.
Ett honkvalster kan under loppet av 20 dagar lägga 278 ägg, vilket förklarar hur det är möjligt för ett bestånd av kryddkrämarkvalster att dubbla sitt antal hundra gånger om på 16 dagar. Kryddkrämarkvalstret gör i sig ingen skada utöver att förorena det den lever i, vilket naturligtvis gör produkten oanvändbar.
Dess närvaro är dock ett utropstecken på att subtratet innehåller rikliga mängder av bakterier och produkter av metabolism, vilket kan orsaka märkbara ändringar i produktens smak och konsistens. Torkade plommon kan hållas fria från kvalster när deras vatteninnehåll är under 17 % och att de samtidigt ventileras i ett rum där luftfuktigheten är under 50 % RH och temperaturen är minst 20 °C. Kryddkrämarkvalstret reproducerar sig inte vid temperaturer över 35 °C och långsammast vid 5 °C. Vid 0 °C stannar förökningen förmodligen helt upp.
Et paket torkad frukt kan möjligtvis räddas genom att frysa in den i några dagar, efterföljt av en noggrann spolning med varmt vatten och användning strax efter behandling. Marmeladkokning med ett konserveringsmedel kan vara lösningen när det gäller större mängder infekterad frukt.
Kryddkrämarkvalster i stora mängder kommer knappast att accepteras av konsumenterna.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021