Lat: Lepisma saccharina
Jämnt silverglänsande och upp till 1 cm långa. Silverpilen gömmer sig gärna i sprickor och småspringor när det är ljust. De är vanligt förekomma i källare och på vindar där man kan hitta dem i fågelbon och i kvarlämnade getingbo. Silverpilen är praktiskt talat allätare, dock med en förkärlek för stärkelserik livsmedel.
Deras proteinbehov fyller de genom att mestadels äta döda insekter. De kan smälta cellulosa och ger sig gärna på mögelsvampar som växer på fuktigt papper. Varje hona lägger upp till 100 ägg som enkelvis läggs i små sprickor och springor.
Vid 22 °C har äggen ca. 40 dagar på sig att kläckas. De små silverpilungarna liknar de vuxna individerna förutom storleken. Vid 27 °C tar det 3 – 4 månader för silverpilen att bli vuxna och könsmogna. De trivs bäst i temperaturer mellan 25 och 30 °C. Vid temperaturer under 15 °C stannar utvecklingen upp. Silverpilen kan bli ganska gammal, upp till 4 – 5 år.
Silverpilen klarar sig inte om den relativa luftfuktigheten faller under 75 % RH. Den utgör inget allvarligt skadedjur i sammanhang av livsmedel men då den söker upp andra ställen kan den överföra bakterier och smittoämnen.
En uttorkning av lokalen löser oftast problemet. På ställen där man inte tolererar silverpilen kan bekämpningsmedel och besprutning vara en rimlig åtgärd. Här gäller det att vara noggrann så att man behandlar deras livsmiljöer samt sopa golvlister, lösa flisor, rörgenomföringar o.likn.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021