Pestium.SE

Europas största info sida på skadedjur

  • Skadedjur Och Andra Gäster Inomhus
  • Vägglus – Stick och klåda
  • Skadedjur i livsmedel
Du är här: Hem / Skadedjur i livsmedel / De Enskilda Arterna / Vivlar / Kornvivel

Kornvivel

Lat: Sitophilus granarius

Kornvivel, Sitophilus granarius
Kornvivel, Sitophilus granarius
Säsong för kornviveln
I våra trakter har kornviveln årligen i genomsnitt två generationer. De övervintrande generationerna visar sig i maj och den nästa generationen, sommargenerationen, tar sig ut ur kärnorna vid skördetid.

Den vuxna baggen är 2,5 – 5 mm lång. Som ung är den rödviolett, senare får den en brunaktig färg. Äldre baggar är helt svarta. Den kan inte flyga men kan vandra ihärdigt i värme. Kornvivelns rörelser är ganska långsamma och kan tyckas lite krabbaktig. I svala eller kalla lager är den helt orörlig och stel och kan först röra på sig om temperaturen stiger. Kornvivel lever inte fritt i vårt land. Beståndet överlever på lager där nyskördat spannmål blandas med gammalt spannmål som infekterats sedan innan. Kornviveln lever primärt i korn, men även i hårda bagerivaror som hundkex eller makaroner. Honan lägger ett ägg åt gången i en liten håla som hon först gnagt ut i kärnan av ett korn. När ägget är lagt kamouflerar hon hålet med ett sekret som endast kan påvisas genom färgningsmetod (s. xx).

Inne i kärnan utvecklas ägget sig till en liten larv som strax därpå tar sig ur kärnan. När den vuxit sig stor nog förpuppar den sig. Som vuxen bagge äter den sig ut ur sin puppa. Utvecklingstiden beror främst på temperaturen. Vid 12 °C tar utvecklingen mellan ett halvt år och ett helt år.

Vid 25 °C endast en månads tid. På svenska spannmålslager är det normalt med två generationer om året, men i uppvärmda korn får man räkna med 5-6 årliga generationer. För varje ny generation blir det minst 15 gånger så många baggar som ursprungligen. Kornviveln ser ju ganska fredlig ut, men för var bagge man ser är 20 – 40 larver i full färd med att äta sig ur sin kärna. Ofta påbörjas ett kornvivelangrepp lokalt genom att en yttre orsak, t.ex. att en otät förpackning skapar en s.k. ”varm ficka”, där virveln frodas av de gynnsamma omständigheterna. Skalbaggarna trivs i de höga temperaturer som bildas då fukt ansamlas.

Larv, puppa och vuxen kornvivel
Kornviveln. Larv och puppa, som normalt inte syns då de lever inuti kärnorna, samt den vuxna baggen.

Värme och fukt attraherar sedan äggläggande kornvivlar. När de många larverna utvecklas tätt inpå varandra får deras ämnesomsättning temperaturen att stiga ytterligare, vilket i sin tur får fuktigheten att stiga och skapar en ännu gynnsammare omständigheter för svamp i centrum av den varma fickan.

I ett avancerat stadium kan centrum av en varm ficka bestå av kärnor med kornvivelns larver som dött av den höga värmen på upp till 50 °C. Här kan de ligga tillsamman i en tät massa av svamptrådar (svamphyfer.) Runt omkring kommer det att finnas en zon med lägre temperatur, där det fortfarande läggs en massa ägg som sedan kläcks till nya kornvivlar. Efterhand som den varma fickan växer sig större kommer svampväxten få övertaget och skapa ett mycket stort block av sammansintrat korn och ett enormt antal skalbaggar.

Det finns teorier om att damm från kornvivel-infekterat korn kan vara orsaken till luftvägsallergier hos människor som arbetar med spannmål.

I korn som lagras vid en temperatur under 13 – 14 °C kan baggarna inte reproducera sig om inte det bildas så kallade varma fickor.

Vid stora angrepp av kornvivel är giftgasen fosfin effektivast. I mindre partier och i vanliga hushåll är fysiska metoder mer lämpliga. Uppvärmning till minst 55 °C i en halv timme eller några dagar i frysen kan normalt lösa problemet. I förebyggande syfte bör tomma utrymmen, lager och silos rengöras noggrant och eventuellt behandlas med medel mot ohyra innan nytt spannmål förvaras där.

Skadedjur i livsmedel
Inledning
Ett Gammalt Problem
Skadedjuren Tävlar Med Oss Om Maten
Skadedjur Kan Förstöra Produkterna
Varför Äter Vi Inte Bara Upp Djuren?
Några Smådjur Är Osunda Att Äta
Allergi Mot Livsmedelsskadedjur
Smittospridning
Var Kommer Djuren Från?
Synantropiska Arter
Husor och mjölor
Ugnssmyg och silverpil
Tysk kackerlacka och skogskackerlacka
Kastanjebrun mjölbagge och vanlig mjölbagge
Jordnötsplattbagge och sågtandad plattbagge
Tobaksbagge och brödbagge
Risvivel och kornvivel
Faraomyra och svartmyra
Historien Om Svartbrun Mjölbagge
Djur I Fågelbo
Mögelfauna
Om Djurens Kroppsbyggnad Och Beteende
Insekternas Yttre
Insekternas Inre
Insekternas Utveckling
Insekternas Sinnen
Beteendemönster
Vatten Och Fukt
Temperatur
Vad Djuren Lever Av Och I
Luft
Om Kvalster
Identifiering
De Enskilda Arterna
Kvalster
Mjölkvalster (Förrådskvalster)
Mjölor
Husor
Köttkvalster
Kryddkrämarkvalster
Ostor
Husdammskvalster
Rovkvalster
Silverpil (Silverfisk)
Silverpil
Ugnssmyg
Kackerlackor
Tysk kackerlacka
Orientalisk kackerlacka
Brunbandad kackerlacka (TV-kackerlacka)
Amerikansk kackerlacka
Bekämpning av kackerlackor
Syrsor
Vanlig tvestjärt
Dammlöss
Fjärilar
Kvarnmott
Kakaomott
Mandelmott
Frömott
Plattbaggar
Sågtandad plattbagge
Jordnötsplattbagge
Brandgul plattbagge
Mjölbaggar
Mjölbagge
Gödselbagge
Svartbrun mjölbagge
Rismjölbagge
Kastanjebrun mjölbagge
Spannmålsgnagare
Trägnagare
Brödbagge
Tobaksbagge
Bostrychidae
Kapucinerbaggen
Vivlar
Kornvivel
Risvivel
Majsvivel
Bönbaggar
Kaffevivel
Ängrar
Fläskänger
Husänger
Hudänger
Khaprabagge
Amerikansk änger
Brokbaggar
Rödbent köttbagge
Rödhalsad koprabagge
Skinkbagge
Tjuvbaggar
Australisk tjuvbagge
Vanlig tjuvbagge
Mässingbagge
Rund tjuvbagge
Fuktbaggar
Flugor
Husfluga
Liten husfluga
Spyfluga
Köttfluga
Ostfluga
Bananfluga
Steklar
Svartmyra
Faraomyran
Getingar
Fåglar
Duva
Gråsparv
Förebyggande åtgärder och bekämpning av fåglar
Gnagare
Husmus
Större skogsmus
Säkra byggnader mot möss
Bekämpning av möss
Brunråtta
Svartråtta
Säkra byggnader mot råttor
Bekämping av råttor
Imaginära Djur
Livsmedelsskadedjurens Nischer
Allätare
Fröätare
Död Växtvävnad
Avföring
Kadaver
Förebyggande Åtgärder, Bekämpning Och Integrerad Bekämpning
Kontroll Av Verksamheten Och Dess Omgivning
Omgivningen
Lokalen
Kontroll av råvaror och livsmedel
Provtagning
Laboratoriemetoder för påvisning av skadedjur i livsmedel
Problemformulering
Förebyggande Åtgärder Och Bekämpning
Riktlinjer för lokaler, inredning och omgivning
Drift
Säkra byggnader mot skadedjur
Förpackningar
Icke-kemiska bekämpningsmetoder
Kemiska bekämpningsmetoder
Resistens
Effektiv Övervakning Och Kommunikation
Lite Praktisk Information
Register

Till toppen

Copyright © 2021 · Förlag Pestium A/S · Europas största info sida på skadedjur
Kopiering och reproduktion utan tillstånd åtalas utan meddelande