Det är knappast möjligt att göra en byggnad total skyddad mot skadedjur, men å andra sidan är det dumt att rentav bjuda in dem inomhus.
Nätsäkring av fönster och andra ingångar, t.ex ventilationsöppningar och ventilationshål, rörgenomföringar och ventiler, kan vara en enkel och effektiv åtgärd. Nätet ska naturligtvis vara av en kvalitet som kan tåla väder och vind. Ju tätare nätmaskorna är, desto mer kommer det att hindra ljus och luft. Du bör således välja ett nät med tillräckligt stora maskor men som samtidigt håller ovälkomna djur borta. Maskstorleken visas vanligtvis med ett nummer som motsvarar hur många stygn det finns per. tum. Är maskstorlek 10 betyder det att det finns 10 maskor per. tum. Med en trådtjocklek på ca. 0,3 mm blir hålrummet, dvs. avståndet från tråd till tråd ca. 2,25 mm. Ett nät med en maskbredd på 10 kan hålla husflugor, spyflugor, getingar och bin ute. Ett nät med en maskbredd på 18, dvs. ett hålrum på 1,15 mm, kan småflugor och myggor inte komma igenom. Fåglar kan hållas utanför med ett kycklingnät.
Dörrar och portar bör vara utrustade med självstängande mekanismer. Dörrar som är öppna i hänsyn till kunder eller körsel med lastbilar kan i viss mån säkras mot insekter med hjälp av luftridåer. Systemet måste oftast anpassas till varje enskilt fall. En nedåtriktad luftström som riktas en liten smula utåt, med en hastighet av ca. 30 km per timme, är vanligtvis tillräckligt.
Luftströmmen minskar även risken för invasion av sparvar men besvärar inte de människor som passerar. Ett övertryck i hela byggnaden är ett annat alternativ. Ett övertryck som skapar ett utåtriktat flöde av luft med ca. 15 km i timmen, genom de öppningarna som skall säkras, håller t.ex. bananflugor borta.
Att säkra en byggnad mot råttor och möss, samt skydd mot fåglar, utgör speciella problem.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021