• Skadedjur Och Andra Gäster Inomhus
  • Vägglus – Stick och klåda
  • Skadedjur i livsmedel

Pestium.SE

Europas största info sida på skadedjur

Hem » Skadedjur i livsmedel » Om Djurens Kroppsbyggnad Och Beteende » Temperatur

Temperatur

Utvecklingtiden för kornvivelns ägg
Utvecklingstiden för kornvivelns ägg, larver och puppa vid olika temperaturer. Kurvans form är i stort sett samma för att insekter och kvalster. Temperaturer och tidsfaktorer skiljer sig dock.

Det är välkänt att flugorna i ett kök helst sitter på eller vid den ljumma spisen. Husflugor föredrar att sitta på saker och ytor med en temperatur omkring 35 °C. På samma sätt vill alla insekter, om de kan, söka upp en specifik temperatur-zon. Den föredragna temperaturen är oftast densamma som där utvecklingen går snabbast. Det är emellertid inte det samma som den temperatur där djuret lever längst, utan en zon där de snabbast skapar möjligheter för att utvecklas och sätta avkomma i världen.

Den temperatur en art väljer speglar det klimat djuret ursprungligen hört hemma i. De djur som endast utvecklas vid en temperatur som är högre än det vi på våra breddgrader har utomhus, har importerats från varmare klimat. Detta gäller många av livsmedelsskadedjuren.

Fåglar och däggdjur är inte lika beroende av temperaturen. De håller en konstant inre temperatur, de är så kallat jämnt varma. När de yttre omgivningarna är kalla ökas ämnesomsättningen. Detta är en av grunderna till att gifter är som mest effektiva på jämnvarma djur när det är kallt. Hos insekter och kvalster är det motsatt.

När det handlar om överlevnad och möjligheten att reproducera sig, kan man dela in insekters och kvalsters reaktioner på temperaturer i om det är för kallt, lagom temperatur eller för varmt.
För kallt. En del förrådskvalster kan vara aktiva och reproducera sig vid 4 °C.

Insekter i livsmedel kräver lite mer värme för att kunna reproducera sig. En tumregel är att man kan räkna med att inte besväras av skadedjur i förrådslokaler där temperaturen hålls under 10 – 12 °C. Om temperaturen sänks blir djuren långsammare och stelnar till sist helt i kroppen. De stadier som övervintrar vaknar när det blir varmt igen. Övriga stadier dör efter en tid av att vara stilla och orörliga. Insekter och kvalster innehåller vatten. Därför skulle man kunna förvänta sig att ett milt frostväder skulle betyda djurens död p.g.a. isbildning inne i kroppen. Men djuren tål några grader av nedkylning. Eventuell intern isbildning är först en fara några grader under fryspunkten.

Lagom. I ett relativt långt och sammanhängande temperaturområde kan djuren leva och reproducera sig när deras övriga livsvillkor är uppfyllda. Den temperatur som djuren föredrar brukar vara densamma som gör att den utvecklas snabbast, dvs. vid varma temperaturer. I tester där temperaturen varierat framgår det att insekternas utvecklingstid gånger temperaturen, dvs. värmesumman, är en konstant storlek.

För varmt. Insekter överlever normalt inte temperaturer som är fem grader över den temperatur de normalt brukar reproducera sig vid. Frågan är då hur lång tid det tar innan djuren dör, dvs. hur länge den höga temperaturen måste vara konstant för att insektsbeståndet i en produkt ska kunna elimineras.

Det kan vara en fråga om flera dagar eller veckor då enskilda djur kan tåla helt olika temperaturer och tidsrymder med denna temperatur, än andra. Normalt försöker man värma upp djuren så pass mycket att man minskar risken att de tåliga individerna klarar sig. Liknande argument gäller när man slår ihjäl djur med hjälp av kyla. Det har visat sig att uppvärmning till 55 °C torr värme är tillräckligt för att slå ihjäl alla livsmedelsskadedjur.

  • Om
  • Senaste inläggen
Henri Mourier
Biolog hos Statens Skadedyrslaboratorium
Författare till bl.a. böckerna:
"Skadedjur Och Andra Gäster Inomhus"
"Vägglus – Stick och Klåda"
"Skadedjur i Livsmedel"
"Husets Dyreliv" - Endast tillgängligt på danska
"Skadedyr i Træ" - Endast tillgängligt på danska
"Stuefluen" - Endast tillgängligt på danska
Senaste inläggen av Henri Mourier (se alla)
  • ælkjnhlkjnb - 04/03/2021
Skadedjur i livsmedel
Inledning
Ett Gammalt Problem
Skadedjuren Tävlar Med Oss Om Maten
Skadedjur Kan Förstöra Produkterna
Varför Äter Vi Inte Bara Upp Djuren?
Några Smådjur Är Osunda Att Äta
Allergi Mot Livsmedelsskadedjur
Smittospridning
Var Kommer Djuren Från?
Synantropiska Arter
Husor och mjölor
Ugnssmyg och silverpil
Tysk kackerlacka och skogskackerlacka
Kastanjebrun mjölbagge och vanlig mjölbagge
Jordnötsplattbagge och sågtandad plattbagge
Tobaksbagge och brödbagge
Risvivel och kornvivel
Faraomyra och svartmyra
Historien Om Svartbrun Mjölbagge
Djur I Fågelbo
Mögelfauna
Om Djurens Kroppsbyggnad Och Beteende
Insekternas Yttre
Insekternas Inre
Insekternas Utveckling
Insekternas Sinnen
Beteendemönster
Vatten Och Fukt
Temperatur
Vad Djuren Lever Av Och I
Luft
Om Kvalster
Identifiering
De Enskilda Arterna
Kvalster
Mjölkvalster (Förrådskvalster)
Mjölor
Husor
Köttkvalster
Kryddkrämarkvalster
Ostor
Husdammskvalster
Rovkvalster
Silverpil (Silverfisk)
Silverpil
Ugnssmyg
Kackerlackor
Tysk kackerlacka
Orientalisk kackerlacka
Brunbandad kackerlacka (TV-kackerlacka)
Amerikansk kackerlacka
Bekämpning av kackerlackor
Syrsor
Vanlig tvestjärt
Dammlöss
Fjärilar
Kvarnmott
Kakaomott
Mandelmott
Frömott
Plattbaggar
Sågtandad plattbagge
Jordnötsplattbagge
Brandgul plattbagge
Mjölbaggar
Mjölbagge
Gödselbagge
Svartbrun mjölbagge
Rismjölbagge
Kastanjebrun mjölbagge
Spannmålsgnagare
Trägnagare
Brödbagge
Tobaksbagge
Bostrychidae
Kapucinerbaggen
Vivlar
Kornvivel
Risvivel
Majsvivel
Bönbaggar
Kaffevivel
Ängrar
Fläskänger
Husänger
Hudänger
Khaprabagge
Amerikansk änger
Brokbaggar
Rödbent köttbagge
Rödhalsad koprabagge
Skinkbagge
Tjuvbaggar
Australisk tjuvbagge
Vanlig tjuvbagge
Mässingbagge
Rund tjuvbagge
Fuktbaggar
Flugor
Husfluga
Liten husfluga
Spyfluga
Köttfluga
Ostfluga
Bananfluga
Steklar
Svartmyra
Faraomyran
Getingar
Fåglar
Duva
Gråsparv
Förebyggande åtgärder och bekämpning av fåglar
Gnagare
Husmus
Större skogsmus
Säkra byggnader mot möss
Bekämpning av möss
Brunråtta
Svartråtta
Säkra byggnader mot råttor
Bekämping av råttor
Imaginära Djur
Livsmedelsskadedjurens Nischer
Allätare
Fröätare
Död Växtvävnad
Avföring
Kadaver
Förebyggande Åtgärder, Bekämpning Och Integrerad Bekämpning
Kontroll Av Verksamheten Och Dess Omgivning
Omgivningen
Lokalen
Kontroll av råvaror och livsmedel
Provtagning
Laboratoriemetoder för påvisning av skadedjur i livsmedel
Problemformulering
Förebyggande Åtgärder Och Bekämpning
Riktlinjer för lokaler, inredning och omgivning
Drift
Säkra byggnader mot skadedjur
Förpackningar
Icke-kemiska bekämpningsmetoder
Kemiska bekämpningsmetoder
Effektiv Övervakning Och Kommunikation
Lite Praktisk Information
Register

Copyright © 2023 · Förlag Pestium A/S · Europas största info sida på skadedjur
Kopiering och reproduktion utan tillstånd åtalas utan meddelande