Halm är ett gammalt taktäckningsmaterial i t.ex. Skåne, Halland och på Gotland (ag). Det har blivit alltmer populärare på senare år, dels beroende på att det ser trevligt ut och dels för attdet har utmärkta isoleringsegenskaper.
Det medför bl. a. att husbock inte trivs på en vind under halmtak, då det nästan aldrig blir tillräckligt varmt sommartid. En av nackdelarna med stråtak är att det kan angripas av olika djur.
Harkrankslarver
Harkrankslarver kan också uppträda som ”mask” i halmtak. Deras normala livsmiljö är fuktig jord, och det är följaktligen bara i gamla fuktiga och mossiga tak som de kan trivas. Den skada de gör på de redan innan dåliga takan är begränsad, men förstörelsen kan komma i gång om kajor, skator eller andra fåglar upptäcker denna näringskälla och börjar riva i taket för att få tag i larverna.
Gråsparv
Gråsparvar bygger inte sällan sina bon i halmtak. De river ut strån och gräver sig en gång in i taket. Speciellt vid gångens mynning och i takskägget kan detta vara till förfång. Den enda effektiva, men inte särskilt vackra lösningen är galvaniserat kycklingnät över de utsatta platserna.
Stenmård
Stenmården slår sig ofta ner på vindar. Då stenmården inte förekommer i Sverige, är det inget vi behöver oroa oss för. I känder där den finns, t. ex. Danmark, kan den flå ordentliga hål i halmtaken.
Råttor
Råttor kan också arbeta sig genom halmtak. I motsats till mården gnager den sig igenom, och ett råtthål i ett halmtak har därför alltid skarpa kanter.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021