(Lat: Copeognatha)
(Plansch 4, s. 21)
Boklusen hör liksom dammlusen (s. 63) till stövsländorna. Den är ljusskygg och trivs bäst med en luftfuktighet över 75 %. Dammlusen (Liposcelis divinatorius) saknar helt vingar och boklusen (Atropus pulsatorius) har bara några små oanvändbara stumpar till vingar.
Boklöss springer omkring i typiska plötsliga ryck när de blir störda och kan också göra små tafatta hopp. Som namnet antyder finns boklusen ofta mellan papper i boksamlingar och arkiv, men också bakom lösa tapeter och i herbarier.
Boklössen äter inte själva papperet, även om de faktiskt kan livnära sig på limmet i glättat papper och bokryggar. Det är annars mest mögel och mögelsvampar som utgör deras föda. Om det finns många är detta ett tecken på att papperet förvaras alltför fuktigt.
Några boklöss kan höras genom ett tickande ljud som de alstrar genom att slå underkroppen mot underlaget (s. 214).
I detta sammanhang bör ”bokmask”nämnas som ett annat namn för en trägnagarlarv (s. 122) som lever i papper. Trägnagarlarven kräver ganskahög fuktighetochangrepppå böcker är numera ovanligt. De kan möjligen gesigpå böcker som står orörda i decennier i källare eller på vindar.
Trägnagareoch andra träborrande insekter kan gnaga hål på papper somfinns i närheten, t.ex. kan de ge sig på tapeternär degnagtsigut ur trä.
Brödbaggar, tobaksbaggar, tjuvbaggar, ängrar och mjölmaskar, föratt bara nämna några, gnager sig ibland ut genompappers-, papp-ochplastemballage. Håliemballage är ofta detförsta tecknetpåattdetfinnsdjur i varor.
Möss och råttor kan orsakasvåra skadorpå papperochplast.Degnagersig lätt igenomemballageavdessamaterial, och de gnager dem gärna i småbitarföratt fåbomaterial.
Gnagares framfart kan avslöjas på tandspåren(s. 84), och känns lätt igen på även den tunnaste tidningssida. Möjligenkangnagetförväxlasmed hål somrivitsupp avenkatt ellerstenmård, men i sådana fall brukar man också kunna setydligaklospår.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021