Som det framgår av kapitlen om de enskilda träskadedjuren är det få arter som kräver drastiska åtgärder, det handlar om husbocken och i vissa sammanhang trägnagare och splintbaggar.
Vid bekämpandeav träskadedjur stöter man på problemet att larverna, som alltid utgör huvuddelen av beståndet, ligger väl skyddade inne i virket. Larverna kan bekämpas genom att röka huset eller behandla träet med värme, eller mindre lämpligt, spruta träet med så mycket giftvätska att det tränger in till larverna.
Ett angrepp av träskadedjur kan också bekämpas genom att träytan pudras med ett insektspuder med kontaktverkan, så att baggarna dör när de kommer ut innan de parat sig och lagt ägg. I praktiken fungerar dock denna metod mindre bra, då larvernas långa och varierande utvecklingstid gör att man måste pudra noggrant, kontinuerligt och under många år.
Vid gasbehandling använder man antingen cyanväte eller metylbromid. Dessa gaser har den egenskap att de brer ut sig kraftigt och tränger igenom träet.
Om det rör sig om angrepp i husvirke tätas alla öppningar noggrant före behandlingen. Små hus kan täckas med ett gastätt ”tält”, för att bekämpa husbock.
Mindre föremål, möbler etc. kan behandlas i rökkammare. Hälsovårdsnämnderna kan ge upplysningar om sådana.
Ingen insekt tål temperaturer över 55° C under en halv timme, och detta kan utnyttjas vid skadedjursbekämpning. Mindre föremål kan uppvärmas i ugn. Ett par timmar i en bastu är en bra och billig metod! Man måste förstås övertyga sig om att föremålen blivit ordentligt genomvarma och att de verkligen tål uppvärmningen.
Vid värmebehandling av takkonstruktioner blåses varmluft under tryck upp i det utrymme som ska behandlas.
Behandling av angripet virke med flytande medel är förmodligen den vanligaste metoden. Det finns en rad preparat i marknaden som specialiserade för detta. Vid behandlingen måste man se till att träet tar upp så mycket vätska som möjligt, antingen genom att slå, spruta eller pensla på det. Om det gäller trägnagare imindre, målade föremål kan man använda en injektionsspruta för att få vätskan in ihålen. Ofta är det lättare att få träet att ta till sig mycket vätska, om man behandlar den omålade baksidan.
Bekämpning av träskadedjur, speciellt husbocken, är ofta en så komplicerad att man bör söka hjälp hos fackfolk. Rådgivning kan manfåav Träskyddskommitten ochav Skogshögskolan. Bekämpningen kan utföras av särskilda firmor, någon gång av lokala hantverkare med bistånd från någon firma. Det händer också ofta att försäkringsbolag gör undersökningar och rekommenderar eller föreskriver behandling i anslutning till nya försäkringar. Detta kan bli dyrt men kan vara till nytta vid försäljning och/eller köp.
I många fall är huset försäkrat mot husbock. Om ett försäkrat hus blir angripet ska försäkringsbolaget företaga nödvändiga åtgärder för bekämpning och reparationer, utan kostnad för husägaren. Även om försäkringsbolaget har ansvaret, lönar det sig att hålla koll på ev. husbocksangrepp, eftersom det under alla omständigheter är besvärligt att påbörja omfattande bekämpningsåtgärder.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021