(Lat: Hylotrupes bajulus)
(Plansch 10, s. 27 och plansch 16, s. 104)
Ur ekonomisk synpunkt är husbocken den svåraste skadegöraren bland de långhorningar som angriper virke inomhus. Detta beror på att dessa larver är näringsspecialister som kan leva på gammalt torrt virke från barrträd. Den vuxna husbocken ser man sällan. De kommer fram på vindar och liknande platser under den varmaste delen av sommaren, parar sig och lägger ägg. Honan lägger upp till 400 ägg djupt ner i veden, i sprickor och skrevor med det långa böjliga äggläggningsröret.
Larverna kläcks efter ett par veckor, borrar sig genast in i veden och gnager flitigt i ett par år. Utvecklingens längd beror bl.a. på träets näringsinnehåll och på temperaturen. På våra nejder är den kortaste tiden 3 år, men en husbockslarv kan mycket väl ta 10 år på sig för att bli fullvuxen. Larverna håller sighelst till splintenoch de gnager sig ofta ut mot ytan så att endast ett papperstunt lager skiljer dem från yttervärlden. När larven är fullvuxen förpuppar den sig.
Detta sker i en speciell puppgång som är stängd med grova spånor, men innan den förvandlar sig till puppa gnager den helt eller delvis ett flyghål. Genom detta lämnar den veden som vuxen bagge (se bild s. 118). Flyghålet, borrmjölet och de grova spånorna är ofta det första synliga beviset på husbocksangrepp i träet. Det kan då alltså ha gått 10 år sedan infektionen inträffade. Men innan det gått så långt har man haft möjlighet att lyssna sig fram till angreppet. Om man en varm sommardag står på en vind där det finns levande husbock, hör man tydligt det raspande ljudet från destora husbockslarvernas gnagande (seockså s. 214).
Husbocken är inte jämnt fördelad i utbredningen i Sverige. Den kan vara en svår skadegörare i södra och sydöstra Sverige. Den lever inte i de norra och västra delarna av landet.
Temperaturen ska vara minst 25°C innan de vuxna husbockarna blir aktiva, och det är därför inte alla som kan sprida sig aktivt genom att flyga till andra hus. Spridningen sker utan tvekan huvudsakligen med människans hjälp. I värsta fall kan virket vara angripet redan hos trävaruhandlaren. Om man använder gammalt trä från rivningshus finns också infektionsrisk, liksom om man får hem trälådor eller möbler som stått på en infekterad vind.
Husbocken uppträder till största delen i taktimmer, helt enkelt därför att det just är på vindar som den finner de höga sommartemperaturer den kräver. Detta är dock inget hinder för att den inte kan finnas i husets övriga delar. Den kan t.o.m. klara sig utomhus i vindskivor, plank, telefonstolpar etc., om träet blir ordentligt genomvärmt av solen på sommaren.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021