
(Lat: Cossus cossus )
(Plansch 7, s. 24)
Om man har sälg eller poppel i sin närhet,kanmanråka ut för rätt stora runda hål i sitt hus. Hålen sitter alltid iyttre träbeklädnaden, t.ex. i fönsterkarmar eller dörrar. Det är trädödarens larv, ett tjockt röttkryp, som är orsaken. Trädödaren är en fjäril som lägger sina ägg i barkspringor på olika sorters lövträd, särskilt poppel, ibland också på fruktträd. Larverna lever 2 åriveden innan de är fullvuxna. Då lämnar de ofta träet de levt i för att söka upp lämplig förpuppningsplats. På sensommaren kan man stöta på de imponerande köttröda, upp till 10 cm långa, larverna vandrande fritt omkring. Trädödaren kan som nämnts gnaga sig in i murket trä för att få skydd under förvandlingen.
Nästa sommar förvandlas den till fjäril.

Fläskängerlarver (s. 120) vandrar som regel bort från sitt kadaver när de ska förpuppa sig (s. 73), för att sedan gnaga sig in i det ena eller andra passande materialet. Inomhus går det ofta ut över virket. På lager där hudar, torkad fisk eller liknande förvaras, kan virket så småningom bli alldeles genomborrat efter larvernas angrepp.
Gråsuggor (plansch 1, s. 18) hör till de djur som ofta förirrar sig inomhus. Som det danska namnet, bænkebider, antyder, kan de gnaga på virke, men innan gråsuggan ger sig på trä är det redan helt förstört av röta. Gråsuggornas angrepp saknar därför betydelse, bortsett från att de kan avslöja att något inte står rätt till om de dyker upp i talrika mängder över golvet. Detta beskrivs närmare på s. 196.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021