(Lat: Mus musculus)
Sannolikt kommer husmusen ursprungligen från sydvästra Asien, och därifrån har den med människans hjälp spritt sig överhelajorden.Denharen stor anpassningsförmåga och i dag finns den överalltdär det finns människor.
Hos oss är husmusen så gott som helt bunden till bebyggelse, men trots det håller många husmöss till utomhusunder sommaren. Om hösten söker de sig in i hus.
I husen kan mössen inrätta sig överallt där de kan hitta föda och något att bygga boet av. De håller gärna till på vindar, under golv och iväggarnas isolering, och därifrån gnager de sig genom trävirket in till kök och andra platser där de kan finna mat.
Boet som bara består av en samling söndergnagt mjukt material av vad som finns att tillgå, är alltid väl skyddat.
Under gynnsamma förhållande kan husmusen yngla året om och få bortåt tio kullar per år, men oftast blir det inte mer än 5-6. Husmusen är en allätare som föredrar frön, särskilt säd och sädesprodukter, men om sådan föda saknas kan den ge sig på de märkligaste ting, som tvål, stearin och kitt. En vuxen mus äter ca 3 gram fast föda om dagen, motsvarande 70-100 vetekorn, men den förstör mycket mer eftersom endast få korn äts upp helt. Den allra största skadan är ändå att mössen förorenar medurinochavföring. Dessutomförstörde säckarochannat emballagegenomatt gnagasönder dem.
Förutom detta kandeocksåförstöra mycket annat med sitt gnagande, t.ex. träkonstruktioner, isoleringsmaterial, papper ochtextilier.
Musskydd
Det bästa vore om man kunde förhindra att mössen får möjlighet att hitta inomhus. Tyvärr har också det mest stabila hus sina svaga punkter som det kan vara svårt att leta reda på och sedan säkra.
Men det är nödvändigt att man ser till att källarfönster är stängda, att fönsterrutor är hela och att dörrar sluter tätt till. Alla hål och sprickor, mer än 7 mm breda, i grundmurar måste täppas till med finmaskigt trådnät, också ventilationsöppningar. I elementhus är det viktigt att fogarna mellan ytterelementen passar väl ihop. Det är inte sällsynt med fria passager under dessa.
Möss kan klättra uppför lodräta skrovliga ytor (trä, tegel, betong etc.), och de kan även ta sig upp och klättra in under luftningsspringor under taket.
En 20 cm bred remsa av hård blank målning ca 1 mupp på väggen kan hindra möss att klättra uppåt, och en vinkelböjd metallplatta med ett överhäng på endast 2 cm ger samma effekt. Lodräta rör kan förses med metallkrage som inte kan forceras av mössen. Man ska ha klart för sig att träd, buskar och klängväxter kan underlätta för mössen att ta sig upp.
Musbekämpning
En förebyggande åtgärd och bekämpning kan göras genom att lägga ut små högar med gift utomhus längs husets sockel där mössen letar efter en ingång. Högarna måste givetvis vara ytterst väl avskärmade t.ex.i små lådor med musstora ingångshål, så att inte fåglar och andra djur kan komma åt giftet.
Om mössen väl har sluppit in i huset ska man i första hand försöka utrota dem med fällor. Använder man råttgift inomhus, medför det ofta att möss som lagt sig att dö på de mest oåtkomliga platser,avger ytterst otrevlig stank. Kadavret kan också bli kläckningsplatser för spyflugor, fläskängrar etc.
Slagfällor agnas med lämpligt bete, och detta ska fästas väl på fållans trampgiller. Ost, gärna lite bränd i ena kanten, leverpastej, fläsksvål eller korv går bra; musen är inte mer kräsen än så.
Man ska inte spara på fällorna. De bör stallas vinkelrätt ut från väggar och paneler där mössen vandrar. Man behöver inte skölja fällan för att få bort lukten efter användningen, men av hygieniska skäl och ur djurskydds-synpunkt bör man naturligtvis kontrollera fällorna med jämna mellanrum.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021