(Lat: Ephestia kuehniella)
(Plansch 6, s. 23)
Kvarnmottet kommer förmodligen ursprungligen från Indien. Till Europa kom det första gången 1877 i ett amerikanskt veteparti. I dag finns det inte många ställen där man handskas med mjöl- eller grynvaror som inte av och till har besvär med kvarnmott. Detta gäller även privata hushåll.
De vuxna motten flyger i mörker och honorna lägger sina upp till 300 ägg löst i mjölet. När larverna kommer ut ur äggskalet börjar de äta. Hela tiden spinner de en klibbig silketråd efter sig, som gör att mjölet klibbar ihop i stora klumpar. Samtidigt blir det angripna partiet gråbrunt och illaluktande av avföringen.
De vuxna larverna söker sig till ytan eller lämnar mjölet som de levt i och ger sig på vandring ilokalen för att hitta ett skrymsle där de i lugn och ro kan förpuppa sig. Puppan är ca 7 mm lång ochheltinspunnen i enganska tjock vit silkekokong.
Efter 2-3 veckor kommer de färdiga motten fram ur sina gömställen.
Larverna föredrar vetemjöl men äter f.ö. gärna andra mjölsorter, säd, frö och makaroner, de äter också torkad frukt, kakao, nötter och mandlar.
I kvarnar kan det hopspunna mjölet stoppa igen rör, trattar och sikt, så att driften måste stoppas för en rejäl rengöring och rökning.
I ett hushåll räcker det oftast med att angripna varor kasseras. Man måste dock ha klart för sig att förpuppningsfärdiga larver kan ha gömt sig någonstans, så att man måste hålla utkik efter nykläckta mott under ett par veckor.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021