Det finns ingen djurart som direkt äter tegel, betong eller cement, men det finns många – gråsuggor, tvestjärtar, spindlar – som utnyttjar de hål, skrymslen och vrår som med tiden uppstår i murarna. De gömmer sig bara i dem eller använder dem till att gömma sina ägg i. De finns blott enstaka som aktivt kan gräva sig in i cementen, t.ex. murbiet.
Hackspettar
Hackspettar kan ibland upptäcka att det kan löna sig att hacka i murar där det finns feta läckra murbilarver. Har en spett väl kommit på knepet kan den gå på rätt våldsamt, varvid den söker igennom väggen och hackar ut stora kratrar i murbruket med sin kraftiga näbb för att komma åt larverna. Om man inte accepterar denna form av biologisk bekämpning får man lov att själv peta bort larverna och förbättra murbruket.
Sparvar och mesar
Sparvar och mesar klänger ofta omkring på väggar och letar insekter och andra småkryp, som de pillar ut ur skrevor och prång. Som regel gör de ingen skada på muren, men sparvar och duvor kan någon gång hacka kalk ur bruket och i enstaka fall t. o. m. ge sig på teglen.
Fläsk- och husängerlarver
Fläsklarverna og husängerlarverna kan gnaga sig in i m¨nga olika underlag n¨r de skall förpuppa sig. Det hör till sällsyntneterna att de vorrar sig in i murbruk, men det har förekommit.
Råttor och möss
Den som har erbetat med isoleringsmaterial som mineral- eller glasull och fått det på kroppen kan knappast tänka sig att någon vill bygga bo därav. Inte desto mindre trivs råttor och möss utmärkt i bådadera. De gnager sig gångar och intättar sine bon direkt i materialet, vilket självfallet går ut över isoleringens effektivitet.
Humlor
Humlor kan också någon gång välja att bygga bo i isoleringsmaterial, men här blir skadan ytterst lokal och därför utan betydelse.
Om man finner små bitar isoleringsmaterial under takskägget, är det antagligen sparvar eller starar som har kastat ut dem för att göra plats f¨r sina bon.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021