
(Lat: Tineola bisselliella )
(Plansch 6, s. 23 och plansch 16, s. 105)
Klädesmalen hör inte till de ursprungligen svenska djuren. Den härstammar från varmare trakter, och först när kakelugnarna på allvar slog igenom började den trivas hos oss. Den finns alltså inte frilevande har i landet, och klädesmal kan inte komma inflygande genom fönstren. För övrigt är de dåliga flygare, speciellt honorna.
En klädesmal kan lägga över 100 ägg.
Dessa ser man sällan eftersom de är helt små, vitaktiga, och läggs i tygveck eller mellan håren i mattor och pälsverk.Larverna kläcks efter några dagar och börjar strax spinna ett fint rör omkring sig som skydd mot uttorkning.

Röret kläs ofta med avgnagda delar av det som larven lever i, samt avföring. Avföringen har samma färg som födan och är närmast runda. Dessa uppfattas ofta som malägg. Utvecklingen från ägg till vuxen kan ta från en månad till ett år, beroende på temperatur, fuktighet och födans beskaffenhet. Bäst trivs malen vid 25° C. I uppvärmda rum kan man räkna med fyra generationer på ett år. Tillskott av annan näring än rent hornämne är nödvändigt. Därför söker klädesmallarver upptyg medfläckar av olika slag. De tycker också om mjöl, kött och döda insekter.
Arten har gått starkt tillbaka sedan 50-talet och det är flera faktorer som spelar in.Viktigast är förmodligen de många impregneringsmedel som kommit påmarknaden. En utbredd användning av syntetfiber bidrar, samt att man inte längre har kistor och lådor fulla med gamla kläder. Dammsugaren ochdetallt torrare inomhusklimatet minskar också desslivsbetingelser.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021