(Lat: Lepidoptera )
(Plansch 7, s. 24)
Fjärilar övervintrar ofta inomhus. På många vindar kan man vintern igenom finna nässelfjärilar, Aglais urticae, och påfågelögon, Vanessa io, somsitterisina typiska sovställningar upp ochned med vingarna hopslagna över ryggen. Man ska låta dem vara ifred, för kommer de in ivärmen dör desnart. Omvåren omkommer många avde inomhus övervintrande fjärilarna, därför att delockas av ljuset och flyger mot fönstren tills de uttömt sina sista resurser. Här kan man göra engod gärning genomatt släppa utdem.
Kålfjärilen, Pieris brassicae, övervintrar ofta i vårt land, och det gör den som puppa. De flestakålfjärilarman serom sommaren är invandrarefrånMellaneuropa, ochdet är specielltdessaslarver som gör skadapåträdgårdsväxter och grönsaker.
Larvernafrån sommarens sista generation lämnar växterna de levtpå före förpuppningen, ochdåkanmanfåupplevahur vågar och stigar i närheten av kålfältet eller kålrotsfältet nästan kan krylla av fjärilslarver. De söker skyddade platser där de kan förpuppa sig, och ibland kan man se dem krypa upp på trädstammar, plank eller väggar i hundratal. När de hittat en bra plats, täcker de den med ett fint spinn och utför konststycket att spinna sig fast till underlaget med en kraftig ”lina” av spinn runt sig. När larven spunnit sig fast ömsar den hud, och nu kommer den fram som en hård orörlig puppa (plansch 7, s. 24). Dessa kålfjärilspuppor kan man hitta på sitt hus hela vintern. På våren kläcks fjärilen, om puppan klarat övervintringen, och flyger ut i det fria.
Ofta förpuppar larverna sig inte. Så snart de satt sig till ro kommer en mängd små larver ut ur dem och spinner genast in sig i var sin gula kokong (se bild s. 193) och förpuppar sig vid sidan av ”kålmasken”, som ligger kvar som en tom hud. Det är larverna av en liten parasitstekel. Deras mor har en gång med sitt spetsiga äggläggningsrör lagt sina ägg i larven, och stekellarverna har helt enkelt ätit upp den inifrån.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021