Det är mest fördelaktigt att förebygga än att behöva bekämpa, och man bör inrätta sitt kök eller lager så att skadedjur trivs så lite som möjligt.
Redan under byggnadstiden bör man ha i minnet att alla skrymslen som är stora nog att samla matrester och skräp, men svåra att effektivt rengöra, är tacksamma tillhåll för skadedjur. Hyllor och skåp bör antingen sluta fullständigt tätt till underlaget eller stå fritt, så att man kan komma åt att göra rent under dem. Skåp och lådor bör göras med täta fogar, och man bör undvika vägg och takbeklädnader som det kan bildas en massa hålrum bakom. Det måste vara ett krav att skyddskåpor på maskiner och transportband inom livsmedelsindustrin lätt kan avlägsnas, så att regelbunden och noggrann rengöring inte försvåras. Livsmedel bör förvaras så kallt som möjligt, På lager bör inte varor staplas mot yttermurar. Bäst står de på låga pallar med ventilation på alla sidor, och så att man enkelt kan sopa under dem.
Att ordning och reda är viktigt säger sig självt. Skräp och rester i vinklar och vrår ger alltför goda utvecklingsmöjligheter åt alla sorters skadedjur.
I ett kök eller skafferi är förvaring i tättslutande askar och lådor förmodligen tillräckligt, men ingen garanti då varan kan vara infekterad i förväg. Många skadedjur har också förmågan att hitta in i tillsynes täta utrymmen. Livsmedel bör inte lagras längre än nödvändigt. Särskilt om man har tidigare haft problem med skadedjur i köket lönar det sig att göra inköpen i liten skala under en tid. Eventuellt kan man lagra varorna i kylskåp, till dess man är säker på att djuren är utrotade.
Som beskrivet på s. 10 uppstår inte djur av sig själva. Ett viktigt led iförebyggandet blir därför att försöka motverka infektion utifrån. I företag kommer djuren ofta in med råvarorna. Misstänkta partier bör därför undersökas och ev. behandlas innan de kommer in på området, eller i varje fall lagras så långt från de färdiga produkterna som möjligt. Returvaror och emballage, tomma säckar och lådor med avfall från produktionen är också mycket vanliga smittkällor, Här gäller samma regel: Allt detta bör förvaras helt avskilt från råvaror, produkter och förpackningsmaterial.
I hushåll fårman oftaindjuren med kolonialvaror. Om man upptäcker djur i nyligen inhandlade varor, bör man göra butiken uppmärksam på detta, så att de kan få sitt lager undersökt och få angripna varor isolerade. I hyresfastigheter kan djuren också komma från andra lägenheter via rörgenombrott etc. För att hålla flygande insekter borta är nätdörrar och -fönster en effektiv lösning. För insektssäkring av ingångar och inkörslar som på grund av trafik måste hållas öppna, finns ”luftdraperier”som gör attöppningen i en dörr eller port”täcks” av en jämn luftström genom vilken inte insekterna kan flyga.
Det är alltid lättare att hålla insekter och kvalster borta från livsmedelsföretag om en yta på ett par meters bredd längs husets sockel hålls fri från plantering. Om det blir nödvändigt att spruta eller pudra med gift för att hålla ovälkomna gäster borta, kan det lättare göras i en sådan steril zon utan biverkningar på övrigt djurliv.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021