När det gäller luktorganet är vi människor mycketsämre utrustade än de flesta andra däggdjur, men detta innebär alls inte att luktintryck är betydelselösa för vår orientering iomvärlden.
Inte minstgällande livsmedel använder vi luktsinnet för att undersöka om allt är som det ska vara. Först och främst är det lukten av förruttnelse som vi är uppmärksammade på, men vissa djur kan även göra sig påminda med lukten.
Mjölor i mjöl eller gryn ger varorna en sötaktig kvalmig lukt. Lysolbaggar avsöndrarett ämne som har en lysollik lukt, vilken kan vara speciellt tydlig om infekterade varor har förvarats i tättslutande förvaringskärl.
Kackerlackor avger en karakteristisk sötaktig lukt, men det krävs många djur för att man ska känna lukten. Normalt har de då redan avslöjat sin närvaro på andra sätt.
De flesta skinnbaggar kan sända ut en tämligen otrevlig lukt. Det beror på ett sekret som avsöndras i särskilda stinkkörtlarbelägna på mellankroppens undersida. I ett rum med många vägglöss kan man ofta känna en sötaktig kvalmig lukt.
Svartglänsande trämyran som bygger bon i virke, luktar faktiskt inte så obehagligt, och som kan möjliggöra att man kan lukta sig fram till boet. Annars är det inte någon av träskadegörarna som har någon typisk lukt, men en instängd lukt av mögel och svamp i ett hus är ett tecken på att lokalen är för fuktig.
Den skarpa lukten från många rovdjur har de flesta upplevt i naturen, om man t.ex. vandrat förbi en plats där en räv urinerat. Inomhus betyder lukten normalt att en stenmård håller till på vinden. Stenmården har liksom många andra rovdjurett par små körtlar vid svansroten. Sekretet från dessa har en stark ”rovdjurslukt”. Om mården blir skrämd töms körtlarna på samma sätt som hos skunken. Annars används sekretet för revirmarkering. Rovdjur kommunicerar i hög grad med varandra genom lukter.
Som något av ett kuriosum ska nämnas att skarp rovdjurslukt inomhus kan visa sig komma från lamphållare av bakelit, vilka på grund av materialfel utsöndrar en skarp lukt då den värms upp.
Doftmarkeringar kan också göras med hjälp av urin och avföring, som hos många djur även innehållersärskilda doftämnen. Detta gäller bl. a. möss och råttor, vars skarpa lukt de flesta kännertill.
Egentlig liklukt i hus beror nästan alltid på någon död mus eller råtta under golvet, något som kan förekomma i och med giftutläggning.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021