(Lat: Forficula auricularia)
(Plansch 3, s. 20)
Islutet av sommaren börjar tvestjärtarna söka sig in i husen. De söker helt enkelt gömställen. Som det nattdjur tvestjärten är, sitter den gömd dagen lång. Det är här som våra bostäder kommer in ibilden med sitt eldorado av gömställen bland springor och vrår vid dörrar och fönster, handduksveck, badtofflor etc., etc.
Man ser dem till fram i mitten av september, sedan gräver de ner sig i marken och går ivinterkvarter. De parar sig på hösten. Ofta övervintrar en hane och en hona tillsammans, men tidigt på våren kastas hanen ut, och honan inrättar jordhålan till yngelkammare och lägger sina ca 50 ägg.
Tvestjärtmamman är en mycket trogen och trofast mor som vaktar sina ägg, vilket är ganska enastående i insektsvärlden. Hon försvarar dem med dödsförakt mot fiender och pysslar noga om dem. Utan hennes skötsel blir de snabbt angripna av mögelsvamp och dör.
Också efter det att äggen kläckts håller familjen ihop, men efter hand vågar sig ungarna allt längre bort från boet på jakt efter mat, och under sommarens lopp blir de könsmogna individer.
Tvestjärten är nästintill allätare. Den äter döda växtdelar och levande växter, den äter as, och den överfaller gärna kvalster och småinsekter. Tvestjärtar kan ställa till skada i trädgårdarnagenom att gnaga på växterna, men å andra sidan tar de kål på en del andra växtskadedjur, t.ex. bladlöss och spinnkvalster, så det går förmodligen jämnt ut.
Tvestjärtar verkar frånstötande på många människor. Troligen måste man leta i det omedvetna för att förklara denna avsky, men ett faktum är att de alltid har spelat en roll i folktron och attderasnamnpådeflestaspråkhar att göra med en viss förkärlek för öron. Det gamla skånska namnet ”örnastyrta”är ensvenskmotsvarighet t.ex.tilldanska ”örentvist”. ”Den söta oskulden”, säger en tvestjärtmoder i en av H. C. Andersens sagor om sin son, ”hans högsta önskan är att få krypa iniörat på en präst.” I sin hemskaste version går historiernaut på att djuren klipper siggenomtrumhinnan för att lägga ägg i hjärnan, vilketgivetvis är en osanning.
Men det är klart attentvestjärt avmisstagkan råka förirra siginiettöra. Ordettvestjärt syftarpå tången ibakändan. Denna används både till anfall ochförsvar, menmesttill attskrämmas med.
Tvestjärten nyper bara människor om vi råkar klämma den,vilketkan händaom man i sömnen råkar lägga sigpå den. Visst kan det kännas när den kniper, men den kan inteorsakahål på huden.
Vill man undgå invasion av tvestjärten är det viktigtattinteerbjudademalltför goda livsförhållande ihuset. Kraftiga växter ochkomposthögar kangeupphov tillmånga tvestjärtar, Man kanminska plågan genom att fånga djureni fällor, t.ex. genom att helt enkelt fylla blomkrukor med träull och ställa dem upp och ner. Tvestjärtarna kryper gärna in i dessa fällor, ochvarje morgon kanman så vittja fällorna på nattens fångst.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021