Myrorna har en särställning bland insekter då de med styrkan av tusentals individer tar mycket plats och lever i avancerade samhällen som kan påminna om människans.
Man känner idag till ca. tolv tusen olika arter av myror, vilket under tidens lopp anpassat sig till nästan alla tänkbara livsmiljöer – med undantag av de arktiska områdena. Man har hittat myror i bärnsten som fångats i kådan för ca. 50 miljoner år sedan. Det finns även platser på vår planet där man hittat myror i bärnsten som kan dateras 100 miljoner år tillbaka i tiden.
Svartmyran (Lasius niger) kan hittas över hela Europa. Den är mycket vanlig i vår omedelbara omgivning – på vägar, gårdsplatser, trädgårdar och hus – och är det den myra vi människor oftast stöter på.
Arbetsmyrorna är 3 mm långa och faktiskt mer bruna än svarta. Myrsamhället består normalt av 5-10.000 medlemmar och det finns i regel endast en äggläggande drottning i samhället.
Myrboet byggs oftast i jorden, under sten eller stenplattor som värmts upp av solen. Det är inte ovanligt att myrorna bygger bo vid en husvägg eller rentav under golv.
Svartmyran hör till de arter som i stor grad är beroende av bladlöss, vars sockerhaltiga avföring utgör en stor del av myrornas föda. De kan omhänderta och beskydda bladluskolonier mot diverse fiender, t.o.m bygga små kamrar, gömmor i jorden, för de bladlöss som lever på rötter. Myrorna kompletterar denna söta kost med olika smådjur som de överfaller och drar med hem till boet. Myror har en stor arbetsradie runt boet. Hittar en myra något ätbart så meddelar den sina kamrater om fyndet genom att lägga ut ett doftspår, skicka ledtrådar när de vidrör sina kamraters antenner eller helt enkelt avger ett smakprov genom att spy upp lite av sitt fynd.
Det är speciellt under tidig vår som man kan se karavaner av myror i jakt på sötsaker i våra kök. Under sensommaren föredrar de att vara utomhus.
Det första tecknet på att man har besök av myror i ens hus är små högar av sand och grus vid golvlisterna. Detta är myrornas skräphög och innehåller en blandning av rester från döda djur och tomma puppor.
Ett något mer dramatiskt tecken på myror är att skrämmande många flygmyror flyger in genom fönstret en sommardag.
I ett välfungerande myrsamhälle produceras det under sommaren ett stort antal hannar och honor med vingar (sk. flygmyror). Hannarna är små och liknar getingar, honorna – de kommande drottningarna – är emellertid upp till 1 cm långa. De bevingade myrorna söker sig mot ljuset och man hittar dem ofta i fönsterkarmen, eller krypande bland gardinerna, där de fastnat i sina försök att ta sig ut i naturen för parning.
Detta svärmande händer samtidigt i många olika myrsamhälle i ett område. Flygmyrorna blandar sig med myror från andra samhällen och parar sig. Synkroniseringen sker delvis med hjälp av en ’inre biologisk klocka’ men är även beroende av vädret. Ljumma och stilla dagar är särskilt lämpliga väderförhållande. Under sådana omständigheter svärmar många feta honmyror omkring i luften till hungriga måsars förtjusning.
Hannarna dör så snart de parat sig medan drottningen kastar sina vingar för att sedan försöka etablera nya samhällen.
Det finns oftast ingen anledning att bekämpa svartmyror utomhus. Men myrbo precis vid husgrunden kan utgöra en risk för att de sedan söker sig inomhus, här kan det vara rimligt med en bekämpning med insektspulver, myrdosor eller andra godkända medel.
Inomhus är svartmyrorna ofarliga men kan naturligtvis vara ett irriterande element i vardagen. Om myrorna slagit sig ner under själva huset är en total utrotning mycket svår. Man kan behandla de in och ut-gångar som myrorna använder sig av, vid golvlister och rörgenomföringar, med ett godkänt insektsmedel. Man kan även uppnå önskad effekt med olika sorters myrdosor som lockar myror till sig.
Det tycks speciellt vara effektivt att, med ovan nämnda medel, bekämpa myrsamhälle när solvärme får myrorna att flyttar mot husväggen, bort ifrån sitt otillgängliga bo under huset.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021