Under senara år har man mycket diskuterat riskerna med att använda gifter. För att undgå missförståns är det viktigt att särskilja mellan tre principiellt skilda former för skador.
Risk för akutförgiftning
Ett ämne kan vara så giftigt att en liten dos som man av misstag eller oförsiktighet får i sig kan vara farlig.
Risk för kroniska förgiftningar
Några medel är inte särskilt giftiga akut, men de nedbryts långsamt eller utsöndras långsamt, så att en liten daglig dos kan upplagras i organismen och eventuellt nå en nivå som är skadlig.
Risk för förgiftning av vår miljö
Vid använding av några av de långsamt nedbrytbara medlen blir dessa kvar i vatten och jord där de så småningom via näringskedjorna anrikas, så att de når mycket höga och inte sällan livshotande halter i växt- och djurarter. Även om detta problem inte är så akut på kort sikt vid användning inomhus, ger det på lång sikt samma effekt antingen medlen används inom- eller utomhus.
Faran för akutförgiftningar är mycket liten med medel godkända för inomhusbruk. Men eftersom de används i stallar, silor, på lager, i livsmedelshantering och privata hem finns det risk för ”en daglig dos”, och rester från växtbekämpning av grödor kan också finnas i mat. Alla medel, som kommer i handeln, skall vara godkända av Statens Naturvårdsverk, Produktkontrollnämnden, och reglerna för deras användning är ganska stränga.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021