”Skadedjur i Livsmedel” är en översikt av de djur som man oftast hittar i livsmedel i Sverige. Vi har i varje kapitel och avsnitt på olika sätt försökt att besvara de frågor som oftast ställs om djuren i fråga – och hur man bör förhålla sig till dem.
Vi tror att denna bok kan vara en nyttig handbok för dem som dagligen hanterar hygien och kvalitet i relation till livsmedel.
Vi kan alla hamna i en situation, antingen som konsumenter, butiksägare, veterinärer, livsmedelstekniker, företagsledare eller desinfektörer, där vi tvingas ta ställning till vad man bör göra vid skadedjursproblem. Förhoppningsvis kan denna bok medverka till att människor med olika bakgrund lättare kan prata om skadedjursproblem.
Boken gör inga som helst krav på att vara fullständig eller felfri. Läsare är mer än välkomna att kommentera innehållet och förbättra framtida utgåvor av boken.
Februari 1984
T.E. Hallas H. Mourier
Statens Skadedyrlaboratorium
Förord till 2. utgåvan
Det är nu 30 år sedan denna lilla handbok publicerades. ”Skadedjur i Livsmedel” blev positivt mottagen av både professionella skadedjursbekämpare och andra som arbetar med livsmedelskvalité. Sedan dess har många exemplar av den fysiska boken slitits ut p.g.a flitig användning från läsarna – men även upplysningar kring bekämpningsmedel, regler om karantän, rådgivning m.m. behöver en uppdatering. Detta försöker vi råda bot på genom denna nya utgåva av ”Skadedjur i livsmedel”.
Februari 2014
T.E. Hallas & H. Mourier
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021