Klädesmal är en av människans äldsta följeslagare. Redan i bibeln används de som en metafor för förgänglighet och människans korta liv, vilket beskrivs med liknelsen: ”—kläder, som äts upp av mal”.
De små bronsfärgade klädesmalen (Tineola bisselliella) föredrar en dold tillvaro i mörka vrår, lådor och skåp. De är dåliga flygare och det är sällan man råkar på dem fritt flygande.
Honan kan lägga ungefär 100 små vitaktiga ägg som hon placerar mellan trådar i tyg. Äggen kläcks efter några dagar och börjar genast att äta. Samtidigt spinner de ett tunt tunnel-format silkesrör som klibbar fast i underlaget. larverna kan röra sig fram och tillbaka i röret och kan utöka rörets storlek när de ätit allt i sin närhet. Avgnagda tygrester och larvernas avföring klibbar fast vid röret, vilket utgör ett säkert bevis på att det handlar om klädesmal och inte andra skadedjur som gnagt hål i kläder och tyger.
Utvecklingen från ägg till vuxen individ kan ta mellan en månad till över ett år beroende på temperatur, fuktighet och födans kvalitét. Under normala omständigheter kan det förekomma 2 generationer klädesmal per år.
Klädesmal trivs bäst vid en temperatur på 25 grader C. Det påvisar att de ursprungligen kommer från varmare länder, och man hittar dem inte utomhus på våra nordliga breddgrader.
Larvernas föda består mest av ett äggviteämne (keratin) som de kan hitta i ull, päls och fjädrar. Det är visserligen ett ytterst svårsmält ämne, men larvernas tarmsystem är specialiserat på att bryta ner och smälta dessa substanser. Det fattas dock några nödvändiga vitaminer i dessa äggviteämnen och larverna ger sig gärna på fläckar av olika slag i kläder och tyger, för att tillgodose sig dessa.
Klädesmal ger sig inte på ull eller syntetiska tyger. Då de flesta textilier numera är behandlade med ämnen som förebygger angrepp från mal, har dessa skadedjur inte längre lika goda förutsättningar som förr i världen – men de håller fortfarande hus i våra bostäder.
Honorna är inte utrustade med de käkar som larverna gnager med, de intar heller inte föda. Det innebär att rena kläder som lagts i väl förslutna påsar av papper eller plast utgör ett effektivt skydd mot angrepp från mal.
Bekämpning kan i de flesta fall bestå av att frysa ner angripna kläder och tyger i några dagar. En tur i tvättmaskinen kommer även att effektivt eliminera ägg, larver och levande mal. Det finns godkända sprayer för bekämpning av klädesmal, vilket är praktiskt när man vill behandla svåråtkomliga vrår, sprickor och springor, under golvlister osv, som kan dölja bestånd av larver.
Pälsmal (Tinea pellionella) liknar klädmal men pälsmalens larver är lättare att identifiera. De spinner ett litet rörformat fodral som de klär med bitar av ull- och fjädrar. De kan i motsättning till klädmalens larver krypa omkring med bakkroppen skyddad av fodralet. Som fullvuxna rör de sig gärna bort ifrån den plats de utvecklats vid. Har de levt i en golvmatta är det troligt att de rör sig uppför väggen i jakt på ett skyddat ställe att förpuppa sig på, vilket sker i det spunna fodralet.
Pälsmal har inte så hårda krav på temperatur och är en ursprunglig nordiska art som kan påträffas utomhus, t.ex. i fågelbon. De kan dock ta sig inomhus trots att våra torra bostäder inte är så välkomnande, pälsmalen trivs allra bäst i något fuktiga förhållande.
Annars är deras livsstil likadan som klädesmalens, och förebyggande åtgärder och bekämpning är desamma.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021