Myror (Formicidae) har utvecklats från någon form av getingar till sin nuvarande tillstånd under ca. 100 millioner år. Några myror har fortfarande en giftgadd såsom getingarna har. Dessa stickmyror kan angripa om man råkar gå eller sätta sig i deras livsmiljö.
Ett stickmyrebo på gräsmattan kan bekämpas med ett vattenbaserat myrbekämpningsmedel. Bland de myror som då och då dyker upp inomhus finns svartmyran. Den har ingen gadd, istället har den giftkörtlarna som den kan spruta ut gift med. Giftet består mest av myrsyra men svartmyran angriper inte gärna människor. Det gör emellertid de stora röda skogsmyrorna. De försöker bita hål på huden samtidigt som de sprutar in sitt gift – något som kan orsaka rejäl smärta.
Skogsmyrorna är nyttiga djur som tar hand om många skadedjursinsekter, men en stor myrstack i närheten av en bostad kan dock vara besvärlig. Om man vill rädda myrsamhället kan man ta en spade och skövla upp stacken på en pressening och sedan sätta ut den på ett lämpligare ställe. Alternativt kan man bekämpa boet med insektpulver.
Faraomyran, Monomorium pharaonis, är en ganska liten, endast 2 mm lång ljus gulaktig myra. Den är ursprungligen tropisk och är i våra trakter helt beroende av uppvärmda byggnader. Faraomyran kan vara besvärande i privata bostäder då den söker efter potentiell mat. Dessa myror har även den obehagliga vanan att besöka sängliggande människor sår om de får möjlighet till det. Faraomyran tränger gärna in under förband och orsakar därmed klåda och allmänt obehag. De förekommer ibland på sjukhus och bekämpningen kräver professionell hjälp.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021