Mjällskabbskvalster smittar till värddjur av samma art. Det är inte troligt att de smittar människor emellan. Kvalster kan även låta sig transporteras med löss och loppor men det har ingen större verkan i relation till andra mer effektiva sätt att smitta.
Ramlar av. Mjällkvalster kan ha svårt att hålla sig fast och deras ägg sitter inte så bra fast som t.ex. lusägg gör. De ramlar av där värddjuret befinner sig (precis som loppor gör). Kvalster i de aktiva stadier håller sig bättre fast i pälsen, vilket förklara varför man man mest hittar djur som byter hud eller ägg i madrasser, möbler, golv eller i sovplatser. Aktiva nymfer och larver kan inte vara utan sitt värddjur i mer än två dygn. Honor kan under goda omständigheter överleva i upp till en vecka. Mycket tyder på att det är mjällskabbkvalster i stadiet där de byter hud som smittar.
Mellan hundar. De flesta fall av skabb kan spåras till kennlar, hundhotell, internat och djursjukhus. Helt enkelt platser där hundar delar gemensamt utrymme och miljö. Klådan hos smittade hundar och deras ägare börjar ofta strax efter hemkomst från ovan nämnda platser. Man räknar med att det dröjer ett par månader innan beståndet på en nyligen smittad hund är så pass stor att den smittar andra hundar. Hundar som lever ihopa i privata hem kan smitta varandra, men det behöver inte betyda att infektioner blir resultatet, trots att det kan handla om hundar av samma ras och ålder.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021