I många fall upptäcker man inte de djur som biter eller sticker en. De arbetar i skydd av mörker eller är så pass små att ögat inte uppfattar dem. Det vore praktiskt om man via olika symptom kunde avgöra vilket djur som angripit en, men så enkelt är det dessvärre inte. De kliande reaktioner vi är vana vid gällande mygg eller loppor är allergiska reaktioner – något vi alla reagerar olika på. Det gäller även individer inom samma familj. Någon reagerar kanske inte alls när de blir bitna av ett specifikt djur, medan andra får kraftiga svullnader. Det kan förvirra ytterligare att reaktionerna kan komma långt efter angreppet. Det kan ibland ta upp till ett par dygn innan vissa människor känner av effekten av ett bett.
Det är dock vanligare att man reagerar strax efter ett bett eller stick och att dess verkan avtar efter en timmes tid. Men flera timmar senare kan de kliande reaktionerna som t.ex. myggstick orsakar, återkomma och dröja sig kvar i timmar, dygn och ibland i flera veckor.
Gamla bett och stick kan även av okända orsaker börja klia och svida flera veckor efter hävningen lagt sig. Det är praktiskt taget omöjligt att skilja stick från vägglöss med stick från mygg. Det som kan hjälpa en är placeringen av angreppet. Vägglöss och mygg kryper inte gärna in under kläder eller täcke. De föredrar istället öppna ytor som inte är skyddade. Loppor tar däremot mer än gärna ett bett under strama kläder eller vid liknande omständigheter. Dessa bett kan identifieras som 2-3 stick sidan av varandra.
Klåda är en ospecifik symptom som kan orsakas av småkryp. Vid klåda i huvudbottnen är det nära till hands att misstänka samt kika efter löss. Klåda mellan fingrar och på handleden kan orsakas av kvalster. Flatlusen är huvudmisstänkt om det kliar i könshåren.
Astma och snuva kan orsakas av många saker man kan inandas. I denna bok återfinns olika kvalster som orsaken till dessa.
Blodsugande djur kan smitta människor med bakterier, virus, svampsporer och encelliga djur. Fästingar och stickmyggor är under misstanke att överföra smittosamma ämnen till människan. Men även om t.ex sommarinfluensa-virus kan spåras till myggor, så saknas de slutgiltiga bevisen på att de faktiskt överför smittan.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021