Många av skalbaggelarverna, speciellt ängrar (Dermestidae) är vanligt förekommande i svenska hem. En del ängrar har långa spotthår i sin bakre del. Dessa hår har i ena änden något som påminner om en harpun men 4-6 långa hullingar. Ner mot skaftet syns 30-40 rosetter av hullingar som vänder uppåt. Om ängerlarven känner sig hotad av andra kryp vänder den bakdelen mot angriparen och reser håren. Om angriparen rycker loss denna del av ängrar skapar detta obehag och kan till och med förlama angriparens lemmar.
Hår från ängerlarven kan även tränga in i huden hos människan. Det kan hända om man råkat ligga på en madrass som haft besök av museiänger (Anthrenus spp.) eller om man kommer i kroppskontakt med andra sorters ängerlarver från fågelbon, matvaror eller kläder och möbler. Hår från ängerlarven ser ut som en mörk prick på huden. Utanför pricken bildas en röd irriterad zon, därefter en liten klar blåsa med vätska och som efter några dagar kan bli gulaktig av infektion. Infektionen kan ibland undgås om man med pincett lyckas ta bort det lilla håret i huden.
Bekämpning. Först ska man ta reda på var ängerlarverna kommer från, bekämpa dem med gift eller städa undan dem. Att dammsuga om och om igen brukar lösa problemet.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021