Gift. Många djur producerar giftämnen som även i mycket små doser kan förlama, döda eller på andra sätt skada andra djur. Förmågan att framställa gift är utvecklat hos de flesta stora djur, förutom fåglar, men i realiteten är det få arter som genom kemiska vapen kan orsaka särskilt stor skada eller irritation på människor. Vi är helt enkelt för stora och tjockhudade. Giftiga arter har i regel utvecklat särskilda organ, snablar, piggar eller krokar för att föra in giftet i andra djur. Gifter skapas i speciella körtlar och består av en sammansättning av flera olika vätskor. Vi har inte fullständig kunskap kring alla beståndsdelar men vet att de innehåller olika proteiner samt komplicerade sockerarter. Hemolyserande ämnen (som färgar huden blå) återfinns hos huggormen. Fjärsingens gift innehåller en substans som får de små fina blodådrorna att dra sig samman. Mjölksyra hos myror och Aprikostofsspinnarens larver orsakar hudirritationer på oss människor (likt effekten vid beröring av brännässlor).
Saliv. De insekter och kvalster som suger blod spottar in en sammansättning av vätskor bestående av olika ämnen och funktioner. Hos en del blodsugare (fästingar, iglar m.fl.) återfinns lokalbedövande ämnen som gör bettet relativt smärtfritt hos bytet. Alla blodsugare har ämnen i sitt saliv som hindrar blodet att stelna. Matsmältningsenzymer är en karakteristisk del av djurens saliv. Dessa enzymer utsöndras i stora mängder för att underlätta den matsmältning som påbörjats redan innan djuret suger i sig bytet (ryggsimmare, smutsstinkfly, mjällkvalster, vitaxkvalster m.m.). Saliv kan även innehålla gifter med en förlamande verkan, såsom fästingens saliv.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021