Löpkvalster lever i ett smalt bälte som sträcker sig från England till Kina i öst. Dess förekomst i Sverige är en del av artens nordligaste utbredning. Det har rapporterats om löpkvalster på Öland och i Skåne men den är även spridd på andra platser i landet.
På låg höjd. Gräsmattor (speciellt i skugga), buskage, häckar, odlad mark och trädgårdar är goda miljöer för löpkvalster. De sitter i vegetationen och på platser som är några cm upp i luften och inväntar deras offer.
Larvflockar. Larverna kan förekomma enkelvis eller i flockar. Dessa larvflockar samlar sig på undersidan av blad, på nerfallen frukt och sist på säsongen även på torra kvistar. Larverna har en fördel när de är samlade i ett stort antal, då det blir enklare för dem som vuxna att hitta en partner att para sig med.
När? Beståndet av larver är som störst och besvärande i augusti månad. Mindre bestånd kan synas till redan i mitten juli, men de flesta larver försvinner under loppet av september-oktober när den första nattfrosten slår till. Den tidpunkt på dagen som löpkvalsterlarverna är som flest är på aftonen mellan 19-21.
Blodvärdar. Löpkvalster sätter sig mest på möss och fåglar. Deras närvaro på större och annorlunda djur (människor, igelkottar, hundar m.m.) är sällsyntare och ingår inte i kvalsternass normala livscykel.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021