
När en duvfästing kläcks från ägget är den mindre än 1 mm lång. Den söker snart upp en duva eller en duvunge för att suga blod i upp till 10 dagar. Därefter lämnar den sin värd och kryper till ett skrymsle där den kan smälta sin måltid och byta hud. Efter hudbytet vågar den sig fram igen och suger åter blod hos en blodvärd i ca. 20 minuter – å så tillbaka till skrymslet.
Detta upprepar sig tills fästingen utvecklats till en vuxen hona eller hane. Hanen kan nöja sig med en måltid per år, men honom behöver suga blod efter parningen för att kunna lägga ägg. Honorna lägger 20-70 ägg per gång och äggen kläcks efter en månads tid. Duvfästingen lever väldigt länge trots att den ibland är utan föda. Det är denna långa livscykel som gör den så besvärlig.
Livscykel varar normalt i 2-3 år men i kyliga klimat kan fästingen klara sig långa tider utan föda. Det finns historier från Tyskland om nerlagda duvslag med kvarvarande fästing-populationer efter 13 och 21 år. Detta är visserligen undantag då det vanligaste är att duvfästningarna i våra trakter försvinner efter 5 år.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021