Många fågelkvalster lever i och omkring fågelbon. De uppsöker fåglarna i boet för att suga blod ur dem. Även om fågelkvalster är små är deras mundelar långa. De sticker hål på huden med hjälp av ett par tillspetsade gripklorna som normalt är dolda inne i kvalstrets kropp. Om man vill se dem kan man blott trycka lite på deras kropp – så skjuter de ut. Gripklorna kan tränga upp till 0,5 mm in i huden. Det blod som rinner ut ur såret suger kvalstret åt sig. Denna inte så sofistikerade metod att suga blod kan märkas hos offret. Det vanligaste fågelkvalstret är Dermanyssus gallinae – rött hönskvalster. Detta kvalster är ofta en jobbig plåga för höns, kycklingar och alla sorters burfåglar. I naturen finns den även bland duvor, sparvar och många andra olika djur med högt placerade bo .
Obs. Fågelkvalster hör till en stor grupp av kvalster (gamasider) som liknar varandra en hel del. Nästan alla är fredliga. De kan av och till synas till inomhus, helst i hus som är lite för fuktiga.
Kan angripa människor. Om deras normala blodvärdar lämnar boet går rött hönskvalster på jakt efter andra varmblodiga väsen. Vi människor ingår i denna potentiella grupp av offer. I regel syns och märks närvaron av rött hönskvalster i form av en moderat klåda på bettstället. Dessa kvalster överför så vitt man vet ingen smitta.
Ändrar färg. Vuxna röda hönskvalster är 1 mm långa, platta med 8 struttande ben från sin kropp. När de just fått sig en blodig måltid är de vackert röda. Efterhand själva matsmältningen satt igång ändras färgen långsamt mot grått eller svart och de mister lite i storlek. Kvalster som inte fått blod på länge är närmast vita.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021