Lat: Araeocerus fasciculatus
Denna lilla mörkbruna skalbagge hittas främst i lager av orostade kaffebönor. I tropiska och subtropiska kustland är den vanlig. Kaffeviveln kan även angripa majs, kakaobönor och muskotnöt samt frön från ärtblommande växter. Den kräver en inte allt för torr föda.
Vatteninnehållet ska svara till 65 % relativ luftfuktighet och helst lite mer än det. Larverna lever inne i kaffebönan och gör dom maskstungna. Då kaffebönan inte kan genomföra sin utveckling från ägg till vuxen vid temperaturer under 22 °C, kommer den i regel att dö av sig själv när bönorna kommer i svenska lager.
Vid 28 – 32 °C kan kaffeviveln reproducera sitt antal med 40 gånger under loppet av en månad. Vilket betyder att om angripna bönor lagras varmt så hinner skalbaggarna göra stor skada. Förr i tiden gjorde man en dygd av nödvändigheten att påstå att maskstungna bönor gav en speciellt välsignad smak. Skalbaggarna och deras larver överlever i varje fall inte en rostning av bönorna, och den skada de gör får nog mer betraktas ur en ekonomisk vinkel (viktförlust under lagning) än hygienisk eller kulinariskt perspektiv.
Kaffeviveln är inte en bönbagge men tillhör en familj nära vivlar. Därför är den inte omfattad av de restriktioner som är knutna till bönbaggar.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021