Lat: Tenebrio molitor
Mjölbaggens larver kallas ibland för mjölmask. De odlas och säljs ofta som foder till djur. Det är en ganska stor bagge, 1,5 cm lång. Mjölbaggens naturliga livsmiljöer är fågelbon där larverna lever av de rester som samlas i bona efter att fågelungarna fodrats.
Larverna kan annars leva av olika produkter som innehåller mycket stärkelse. De angriper gärna korn, mjöl, gryn och brödvaror när tillfälle ges. Man hittar dem typiskt i spannmål som inte berörts på ett bra tag, t.ex. i botten av en hög med korn eller lagrad i en silo. Utvecklingen från ägg till vuxen skalbagge tar ca. 6 – 12 månader beroende på temperatur och föda. Det går snabbast vid 26 °C.
De flesta övervintrar som larver och förvandlar sig till skalbaggar om sommaren, då man kan se dem flyga omkring under de varma månaderna. Mjölbaggen kan flyga in genom öppna fönster och under vissa omständigheter etablera sig i mjöl, gryn o.likn i vanliga hushåll. De vuxna skalbaggarna är vitaktiga, klibbiga och nästan osynliga p.g.a mjölpartiklarna som hänger fast i dem.
Vid 26 °C tar det en månads tid för äggen att kläckas. Både skalbaggar och larver kan vandra ganska långt i bostäder och lagerrum, speciellt de största larvstadiet har spring i benen då de måste söka skydd inför sin förpuppning. Djuren kan utan problem ta sig fram genom rörgenomföringar och ventilationsöppningar.
Som skadedjur har mjölbaggen inte samma betydelse som den hade förr, då de var mycket vanliga i spannmålslager och kvarnar. Deras bo är ofta förlagt i sparvbon. Om man besväras av mjölbaggar i sin egendom bör man spåra upp deras bo och ta bort dem.
Omgivningen bör behandlas med insektsmedel mot larver, puppor och skalbaggar då de kan gömma sig i sprickor och springor nära boet. Om larverna håller hus i köksskåp är det ofta tillräckligt att man bara kasserar matvarorna.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021