1. Skadedjur på vissen, torr växtvävnad: Torra växtdelar angrips speciellt av brödbaggen och tobaksbaggen samt av deras nära släkting tjuvbaggen. Man kan misstänka att de i naturen håller hus i fågelbon och i djurens gömslen, där de lever av de matrester och växtvävnader som dessa boplatser oftast är tillverkade av. Det som gör dom intressanta som livsmedelsskadedjur är förmågan att tåla en del av de naturliga giftämnen som finns i växtvävnader. Djur i denna nisch har en särskild förkärlek för kryddor (peppar, saffran, muskatnöt, kanel, vanilj m.m.)
Några av arterna lever av tobak och de kan även dyka upp i torra soppkryddor, soppulver, torkade blommor och blad som används i te eller andra produkter av växtbaserat material. Det är inte viktigt i vilken form dessa växtmaterial förekommer, djuren hittar materialet oavsett om de ingår i tabletter eller i sötsaker.
2. Skadedjur i möglig växtvävnad: Död fuktig växtvävnad bryts på våra breddgrader ner av bl.a mikrosvampar. Mjölkvalster, mjölor, husor, damlöss och fuktbaggar livnär sig på dessa svampar oavsett om mikrosvampen växer på livsmedel, i förpackningar eller på väggarna i lagerlokalen.
Frömottlarverna kan endast utvecklas i varor med en fuktbalans på mer än 80 % relativ luftfuktighet. Man kan anta att mikrosvampar även utgör en nödvändig del av deras föda.
3. Skadedjur i ruttnande och jäsande växtvävnad: Kryddkrämarkvalster är sammankopplad med bakteriell nerbrytning av bl.a socker i fruktkött och kan leva i torkad frukt med högt vatteninnehåll. Husflugan och liten husfluga kan utvecklas i jäsande och ruttnande anhopningar av växtmaterial. Med husdjur eller boskap i närheten ersätts dessa naturliga livsmiljöer med djurspillning och gödsel som just innehåller massor av växtmaterial i nerbrytningsprocess. Bananflugan hör till i samma nisch. De lägger sina ägg i jäst frukt eller jästa produkter (fruktsaft, ketchup, öl o. likn).
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021