I verksamheter som arbetar med livsmedel är det den verksamhetsansvarige som
har skyldighet att råttsäkra verksamhetens lokaler samt kontrollera och bekämpa råttangrepp.
I livsmedelsverksamheter ska bekämpning med kemiska medel undgås i största mån. Det finns en uppenbar risk för förorening av livsmedel samt det att råttor, som dör på en avsides plats i lokalen, luktar mycket obehagligt.
Däremot kan man med fördel placera dispensrar med råttgift på strategiska platser utanför byggnaden, så att råttor kan bekämpas innan de hittar in i verksamhetens lokaler och etablerar sig. Har råttor kommit in i lokalerna bör man använda slagfällor så att döda djur lätt kan tas bort. Använd ett stort antal fällor.
Placera dem med utlösningsmekanismen in mot väggen och se till att lockbetet sitter fast. I speciellt besvärliga fall kan man bli tvungen att likväl använda sig av gift.
Det finns vägledningar om vilka bekämpningsmedel som får användas i råttbekämpning.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021