• Skadedjur Och Andra Gäster Inomhus
  • Vägglus – Stick och klåda
  • Skadedjur i livsmedel

Pestium.SE

Europas största info sida på skadedjur

Hem » Skadedjur i livsmedel » Förebyggande Åtgärder, Bekämpning Och Integrerad Bekämpning » Förebyggande Åtgärder Och Bekämpning » Drift

Drift

Nya råvaror eller färdiga produkter som levereras till ett företag måste betraktas med misstänksamhet tills det är klargjort att varupartiet inte är angripet av levande skadedjur. Om det är praktisk möjligt bör man kontrollera produkten redan innan den ankommer, dvs. hos leverantören. Nyligen ankomna varor bör hållas isolerade från andra lager-och produktionslokaler, helst på en plats där det är minimal risk att eventuella djur sprider sig till resten av företaget. Detsamma gäller för returvaror och använda förpackningar – i synnerhet i de fall där dessa saker skickats tillbaka för att det fanns djur i dem. Den ideala isoleringsrummet bör vara byggt så att insekter inte kan tränga in. Det bör vara ventilerat, väl upplyst och inte innehålla något annat än de varor som placeras i rummet. Med jämna mellanrum skal utrymmet tömmas på varor och till sist behandlas med insektsmedel.

Matvaror ska förvaras så kort tid som möjligt. En ofarlig händelse, knappt värd att notera, kan med tiden utvecklas till ett ohanterligt problem. Följ därför principen först in – först ut. Många olägenheter med skadedjur uppstår när man glömmer de äldsta varorna eller – ännu värre – blandar dem med de nya varorna.

I mitten av 1970-talet skaffade en del bagare 3-8 tons mjölsilos som regelbundet fylldes upp. Detta resulterade i att silon snabbt fylldes med mal, skalbaggar och kvalster av det slag som annars bara kan hittas i försumbara koncentrationer i allt mjöl. I mjölsilos fick dessa djur fritt fram eftersom dessa enorma behållare aldrig tömdes eller rengjordes. Något liknande gäller för skadedjur i spannmål, som i 9 av 10 fall härstammar från den lilla kvarleva av gammalt korn som man inte orkat ta bort innan den nyskördade säden fylls på.

Regelbunden rengöring och städning av lokalerna har många fördelar. I rena, hanterbara lokaler upptäckts djuren tidigare och rengöring kan i sig ta bort en del av djuren samt vad de lever av. I rena enkla utrymmen är kemiska bekämpningsmedel lättare att använda – och är som mest effektiva.

Varor bör placeras så att man undviker att skapa livsmiljöer för skadedjur. Placera inte föremål mot en varm vägg eller värmerör. Varor som lutar eller står upp mot en kall vägg i ett varmt och fuktigt rum, bör flyttas en aning bort från väggen så att fuktiga zoner av kondens undviks i själva produkten. Vid rengöring ska man ha ett tillräckligt bra ljus så att man enkelt får syn på matvaror och spill. Använd helst en dammsugare eller sopborste. När det är nödvändigt att använda vatten för att tvätta golv bör man undvika att kasta ut det på golvet i bästa sjömansstil. Sådant överflöd av vatten kan märkas i den lokala luftfuktigheten lång tid efter.

Att spola med vatten kan inte undvikas på en del företag, men också här måste det finnas tillräckligt med ventilation som är beräknad till den luftfuktighet som ska avlägsnas. De som gör rent i lokalen bör vara särskilt medvetna om kablar och rör, brunnar och luckor i golvet, samt under hissar och maskiner. Dessa områden ingår vanligtvis inte i vad man dagligdags brukar rengöra på ett företag, men i livsmedelsverksamheter kan man inte avstå ifrån att göra rent på dessa platser, i alla fall inte om man vill säkra sig mot krypande smådjur. Det är mycket lätt att missa djurens livsmiljöer under rengöring. Detta kan i viss mån hanteras genom regelbunden desinfektion av rum, lokaler eller hela byggnader. Detta kan göras med hjälp av besprutning, pudring eller genom att gasa lokalen, allt beroende på sammanhanget och förhållandena. Det är få företag idag som har nödvändig kompetens, erfarenhet och utrustning för att utföra skadedjursbekämpning i sina egna lokaler. Vi rekommenderar att man ber en professionell firma om hjälp med desinfektion.

Sophämtning, särskilt under sommarmånaderna, är viktigt för att undvika jäsande avfall eller köksavfall som lockar flugor till sig och blir en grogrund för dem. Under varma perioder måste avfallet tas bort varannan dag. I svalare sommarväder är det endast nödvändigt en gång i veckan. Avfallsbehållare som av någon anledning inte kan tas bort måste giftbehandlas noggrant med insektspulver.

  • Om
  • Senaste inläggen
Henri Mourier
Henri Mourier
Biolog hos Statens Skadedyrslaboratorium
Författare till bl.a. böckerna:
"Skadedjur Och Andra Gäster Inomhus"
"Vägglus – Stick och Klåda"
"Skadedjur i Livsmedel"
"Husets Dyreliv" - Endast tillgängligt på danska
"Skadedyr i Træ" - Endast tillgängligt på danska
"Stuefluen" - Endast tillgängligt på danska
Henri Mourier
Senaste inläggen av Henri Mourier (se alla)
  • ælkjnhlkjnb - 04/03/2021
Skadedjur i livsmedel
Inledning
Ett Gammalt Problem
Skadedjuren Tävlar Med Oss Om Maten
Skadedjur Kan Förstöra Produkterna
Varför Äter Vi Inte Bara Upp Djuren?
Några Smådjur Är Osunda Att Äta
Allergi Mot Livsmedelsskadedjur
Smittospridning
Var Kommer Djuren Från?
Synantropiska Arter
Husor och mjölor
Ugnssmyg och silverpil
Tysk kackerlacka och skogskackerlacka
Kastanjebrun mjölbagge och vanlig mjölbagge
Jordnötsplattbagge och sågtandad plattbagge
Tobaksbagge och brödbagge
Risvivel och kornvivel
Faraomyra och svartmyra
Historien Om Svartbrun Mjölbagge
Djur I Fågelbo
Mögelfauna
Om Djurens Kroppsbyggnad Och Beteende
Insekternas Yttre
Insekternas Inre
Insekternas Utveckling
Insekternas Sinnen
Beteendemönster
Vatten Och Fukt
Temperatur
Vad Djuren Lever Av Och I
Luft
Om Kvalster
Identifiering
De Enskilda Arterna
Kvalster
Mjölkvalster (Förrådskvalster)
Mjölor
Husor
Köttkvalster
Kryddkrämarkvalster
Ostor
Husdammskvalster
Rovkvalster
Silverpil (Silverfisk)
Silverpil
Ugnssmyg
Kackerlackor
Tysk kackerlacka
Orientalisk kackerlacka
Brunbandad kackerlacka (TV-kackerlacka)
Amerikansk kackerlacka
Bekämpning av kackerlackor
Syrsor
Vanlig tvestjärt
Dammlöss
Fjärilar
Kvarnmott
Kakaomott
Mandelmott
Frömott
Plattbaggar
Sågtandad plattbagge
Jordnötsplattbagge
Brandgul plattbagge
Mjölbaggar
Mjölbagge
Gödselbagge
Svartbrun mjölbagge
Rismjölbagge
Kastanjebrun mjölbagge
Spannmålsgnagare
Trägnagare
Brödbagge
Tobaksbagge
Bostrychidae
Kapucinerbaggen
Vivlar
Kornvivel
Risvivel
Majsvivel
Bönbaggar
Kaffevivel
Ängrar
Fläskänger
Husänger
Hudänger
Khaprabagge
Amerikansk änger
Brokbaggar
Rödbent köttbagge
Rödhalsad koprabagge
Skinkbagge
Tjuvbaggar
Australisk tjuvbagge
Vanlig tjuvbagge
Mässingbagge
Rund tjuvbagge
Fuktbaggar
Flugor
Husfluga
Liten husfluga
Spyfluga
Köttfluga
Ostfluga
Bananfluga
Steklar
Svartmyra
Faraomyran
Getingar
Fåglar
Duva
Gråsparv
Förebyggande åtgärder och bekämpning av fåglar
Gnagare
Husmus
Större skogsmus
Säkra byggnader mot möss
Bekämpning av möss
Brunråtta
Svartråtta
Säkra byggnader mot råttor
Bekämping av råttor
Imaginära Djur
Livsmedelsskadedjurens Nischer
Allätare
Fröätare
Död Växtvävnad
Avföring
Kadaver
Förebyggande Åtgärder, Bekämpning Och Integrerad Bekämpning
Kontroll Av Verksamheten Och Dess Omgivning
Omgivningen
Lokalen
Kontroll av råvaror och livsmedel
Provtagning
Laboratoriemetoder för påvisning av skadedjur i livsmedel
Problemformulering
Förebyggande Åtgärder Och Bekämpning
Riktlinjer för lokaler, inredning och omgivning
Drift
Säkra byggnader mot skadedjur
Förpackningar
Icke-kemiska bekämpningsmetoder
Kemiska bekämpningsmetoder
Effektiv Övervakning Och Kommunikation
Lite Praktisk Information
Register

Copyright © 2025 · Förlag Pestium A/S · Europas största info sida på skadedjur
Kopiering och reproduktion utan tillstånd åtalas utan meddelande