I den mängd livsmedel som försvinner ner i skadedjurens magar inberäknar man även det som kasserats eller används till annat p.g.a skadedjursangrepp. Produkter med skadedjur förändras betydligt i förhållande till deklarerat innehåll och kvalitet. Vikten kan ändras genom djurens andning eller att det går hål på förpackningen så att innehåller rinner ut. Deklarerat innehåll av näringsämnena förändras avsevärt då skadedjuren förringar kvalitén genom att äta selektivt. De äter upp det mest hälsosamma innehållet och lämnar kvar det mest ohälsosamma. bl.a i form av avföring. Textur och konsistens kan ändra sig, det kan bildas spintrådar, synliga klumpar av avföring, döda djur som ligger och ruttnar, missfärgningar och obehaglig lukt. Dessa är alla tecken och konsekvenser av ett angrepp från skadedjur. Saker som var och för sig orsakar att en produkt blir otjänlig som människoföda.
En del av de varor som kasseras kunde definitivt användas och konsumeras, men kasseras likväl då man inte tolererar ett enda skadedjur i produkten. En inte helt orealistisk uppskattning av vad livsmedelsskadedjuren kostar oss svarar till ca 5 % av det samlade värdet av allt livsmedel.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021