På medeltiden hade man en tumregel som sa att: för var tredje kärna man skördade, var den ena till mat, den andra till utsäde och den tredje till skadedjur. Nuförtiden, då skördarna är enormt mycket större än förr utgör utsäde en försvinnande liten del medan den del som skadedjuren tar fortfarande är rätt stor. Den största förlusten sker ute på markerna. På världsbasis räknar man med att 35 % av grödorna ödeläggs av skadedjur och svamp, två problem som bildar ett större då båda problem följs åt. I många utvecklingsländer utgör detta svinn nära 50 %. I USA har man konstaterat svinnet till 9 %. På våra breddgrader ligger det omkring 2 % av det skördade spannmålet. Om angreppen inte är synliga märker man inte djurens närvaro och förlusten de orsakar blir blott noterat som vanligt svinn. Bland de kvantitativt betydande livsmedelsskadedjuren bör råttor, möss och fåglar nämnas.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021