Lat: Calliphora sp. och Lucilia sp.
Många spyflugearter lever normalt ute i naturen. Inomhus stöter man oftast på de kraftiga, blåsvarta spyflugorna av arten Calliphora erythrocephala samt de lite mindre, grön-metalliskt glänsande guldflugorna av släkten Lucilia.
Spyflugorna lägger sina ägg i döda djur, men andra ruttna organiska material kan även användas (avföring, ost o.likn) Äggen kläcks mindre än ett dygn efter de lagts och larverna borrar sig omedelbart in i maten. De växer snabbt och endast efter 4 dagar till ett par veckor tar det för dem att bli stora nog för förpuppning. Larverna lämnar då kadavret, gräver ner sig i jorden och förpuppar sig. Puppastadiet varar i 1 – 2 veckor. När det är överstökat kläcks de vuxna spyflugorna och de kravlar upp till jordytan och flyger bort. Vuxna flugor lever i en månads tid.
Man kan se dem suga på saftigt kött och andra matvaror. Spyflugor behöver inte komma i direkt kontakt med det den vill lägga sina ägg i. Honorna kan borra genom plast eller förpackningar och låta äggen falla ner på köttet. Spyflugeägg kläcks och larverna kan utvecklas när temperaturen är högre än 6 – 7 °C. Spyflugor är ofta starkt förorenade med mikroorganismer I genomsnitt hittar man tre gånger så många mikroorganismer på spyflugor än man gör på husflugor.
Det handlar bl.a. om bakterier av släkterna Clostridium och Salmonella. Spyflugor kan lukta sig fram till kött och kadaver på fler kilometers avstånd. På verksamheter där man arbetar med material som lockar spyflugor, måste man ha effektiva åtgärder för att hålla dom borta (se sida xx). Spyflugorna kommer ursprungligen ur fågelbon med döda ungar eller från döda möss eller råttor som ligger under golvbrädorna eller liknande. En enkel död råtta kan leverera föda till 4000 spyflugelarver. Larverna gräver under naturliga förhållanden ner sig i jorden. Om detta inte är möjligt kan de vandra långt för att hitta en passande plats att förpuppa sig.
De har en tendens att söka sig neråt och bort från ljus. I förbindelse med containers med köttavfall som stått för länge kan man se massförekomster av vandrade spyflugelarver. De kan i mardrömslika mängder söka sig över gårdsplatser i försök att hitta in genom dörrar och ner i källarutrymme. Denna massiva invasion bromsas mest effektivt genom att behandla med insektsmedel mot krypande insekter. Spyflugelarver är emellertid rätt seglivade och det kan ta flera timmar innan de slutar krypa omkring. Efter behandling med insektsmedel är det således rationellt att dammsuga, borsta eller spola bort larverna. Behållare med köttavfall ska på sommaren tömmas mins tre gånger i veckan om man vill vara säker på att spyflugor inte ska hälsa på.
För livsmedelsindustrin, bl.a fisk och viltbutiker, finns det ljusfällor som är relativt effektiva mot spyflugor.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021