
Endast ett femtiotal av de nästan tusen arter som identifierats på våra breddgrader, kan bilda större populationer i matvaror och foder. Ett kvalsterbestånd kan utveckla sig mycket snabbt. Det kan resultera i det märkliga fenomen som kan liknas med ”levande damm”, där stora mängder larver och nymfer i brist på mat och utrymme utvandrar från livsmedel.
De kvalster som lever i livsmedel är nästan samtliga anknutna till den nerbrytning som orsakar bakterier och svamp. Inget kvalster kan leva och reproducera sig när det är allt för torrt i mikroorganismernas trivsel, vilket med säkerhet inträffar vid vattenaktiviteter på 0,62 och mindre (detta svarar till en relativ luftfuktighet på högst 62%).

Vid lägre fuktighet dör kvalstren och utvecklingen av de mikroorganismer som de lever av upphör. Denna relation kan man utnyttja i både bekämpning och som förebyggande åtgärd. Bekämpning med gift är en möjlighet men besvärligt, då flera arter som finns i livsmedel går in i speciella stadier – hypopus eller deutonymstadier – som är mer motståndskraftiga mot uttorkning, svält eller insektsgifter än övriga stadier.
Kvalster kan artbestämmas på ett grundlag av mikroskops-preparat som är enkla att tillverka, men det är fortfarande svårt att artbestämma preparatet. Huvudregeln är att synliga kvalster i exportvaror inte tolereras i det land det importeras till. Inom EU är korn av interventionskvalitet bl.a definierat av kvalitetskrav som säger att kornet ska vara fritt från levande skadedjur i samtliga utvecklingsstadier. Detta gäller naturligtvis även kvalster.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021