Lat: Tyrolichus casei
Upp till 0,7 mm lång, vitaktig med gulaktiga eller röda ben. Ostor är den vanligast förekommande av de kvalster som lever på ost och där ost lagras. Ostor föredrar subtrat med lättillgänglig protein- och fettrik näring. Den kan inte gräva i ost men angriper på de ställen där det i förväg finns sprickor och håligheter.
Det tar 15-18 dagar för arten att utvecklas och den liknar kryddkrämarkvalstret både gällande livscykler, förökningsförmåga och skadeverkan. Då ostar i våra breddgrader oftast inte hinner bli gamla, p.g.a. god kvalitetskontroll och att ostprodukter numera ofta är beskyddade av ett kvalstertätt överdrag, är ostor inte så vanliga som förr. Om paraffineringen eller förpackningen är dålig, följt av förvaring i fuktiga lokaler under en längre tid, är livsvillkoren för ostorna goda.
På angripna ostar kan man se bruna ansamlingar av döda kvalster, tomma hudar och massor av avföring. Det är upp till konsumenterna om detta är acceptabelt eller ej.
Moderna människor förhåller sig förmodligen skeptiska om det inte är så att de uppskattar t.ex. vissa delikatess-ostar där ostor faktiskt ingår som smaksättare.
När det talas om ost som är så levande att ”de kommer när man visslar på dem” är det knappast de små ostorna man tänker på, utan ostflugornas väldigt aktiva larver.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021