Hussyrsor
Lat: Acheta domestica
Hussyrsor är nära släkt med gräshoppor och liksom hos dem är de bakre benen specialiserade som hoppben. Ursprungligen kommer de från Nordafrika. Förr i tiden utgjorde bagerier typiska tillhåll för hussyrsor.
Nuförtiden är den ett vanligt djur i privata hem och håller gärna till i pannrum o.likn värmekällor. Hos verksamheter som sysslar med livsmedel kan man hitta dem i pannrum, värmekanaler samt i varma och fuktiga produktionslokaler. Hussyrsorna äter nästan alla former av organiskt material, dock med en viss förkärlek för mjuka saker (grönsaker, frukt, mjölprodukter och kött).
De kraftiga bitande mundelarna kan även bita hål i textilier och plast – material som hussyrsan inte kan leva av. De kan likställas med kackerlackan som möjlig smittobärare.
I våra trakter kan de inte klara sig utomhus på vintern, undantaget är sopstationer där skräpet skapar både värme och föda. Från en sopstation kan det hända en massutvandring till närliggande byggnader. Honan kan lägga omkring 1000 ägg under 5 veckor. De läggs normalt i ett hål som honan grävt upp i fuktig jord med sitt äggläggningsrör. Där det inte finns någon fuktig jord kan äggen läggas under fuktigt papper eller i fuktiga livsmedel. Hussyrsorna hör till de insekter som har en ofullständig förvandling. Det betyder att de liksom kackerlackor, dammlöss och tvestjärtar får ungar som liknar de vuxna individerna förutom storleken. Ungarna blir könsmogna efter 10 månader vid 22 °C. Vid 30 °C tar det ändat ett par månader och vid 20 °C tar utvecklingen så lång tid att de dör innan de hunnit bli vuxna.
Hussyrsan bekämpas genom att behandla springor och sprickor i närheten av de varma omgivningarna de gömmer sig. Om det endast handlar om enskilda djur kan man oftast hantera dem med lite franskbröd doppat i en blandning av vit öl, socker och 10 % natriumborat.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021