Lat: Tribolium destructor
En mörkbrun bagge som är 5-6 mm lång och 2 mm bred. Larverna är upp till 10 mm långa, smala och maskliknande. Både svartbrun mjölbagge och dess larver liknar små versioner av mjölbaggen och dess larv, mjölmasken.
Arten kommer från Afrika. Den importerades oavsiktligt på 1940-talet och är nu vanlig på uppvärmda platser i hela vårt land. Svartbrun mjölbagge kallas även ibland för lysolbagge då den utsöndrar ett ämne med en ibland kraftig doft av lysol eller fenol. Om man dissekerar den kan man inte undgå den starka lukten.
Honan lägger ca. 1000 ägg under sin livstid. De placeras i mjöl, gryn eller i andra produkter som innehåller stärkelse – bröd, kex, makaroner och fågelfrön. Äggen kläcka under loppet av ett par veckor och de små larverna går genast igång med att äta. Larverna växer snabbast vid 28-30 °C då detta stadie kan genomföras på en månad. I rumstemperatur (19-20 °C) tar larvutvecklingen ca. 2 månader, vid 15-17 °C förlängs det till ca. 5 månader. Vid temperaturer under 13 °C stannar utvecklingen upp.
örvandlingen från larv till vuxen, i puppastadiet, varar ca. 2 veckor vid 20 °C. I ett normalt uppvärmt kök kan hela utvecklingen från ägg till visen ta 3 månader. Svartbrun mjölbagge kan leva i mer än 3 år. De vuxna skalbaggarna lever ofta i samma varor som larverna, men man kan även hitta dem i andra typer av matvaror. De kan även leva i månader helt utan föda.
Då skalbaggarna vandrar omkring en hel del kan de vara besvärliga att lokalisera och bekämpa. De kan ta sig långt bort från sin föda och återvända långt senare. I bostäder kan svartbrun mjölbagge sprida sig genom rör och ledningar.
Det mest effektiva sättet att få tag på de lösgående exemplaren är att dammsuga upp dem efterföljt av besprutning med en pyrethrinhaltig vätska. Om man har misstanke om att ett varuparti eller en produkt innehåller svartbrun mjölbagge, så bör man lägga dem i ett par dagar i frysen. Denna skalbagge är känslig för låga temperaturer.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021