Lat: Anagasta kuehniella eller Ephestia kuehniella


De ganska smala vingarna har en spännvidd på 20 – 25 mm. Förvingarna är blygrå med mörka, zickzack formade linjer på tvären samt prickar. Bakvingarna är ljusgrå med långa fransar längst bakkanten. Kvarnmottlarver kan bli 15 – 19 mm långa och är vita, rosa eller ljusgröna.
Kvarnmott kommer ursprungligen från Mellanöstern. 1877 fann man för första gången kvarnmott i ett parti vete som importerats från Nordamerika till Europa. Sedan dess har det spridits till hela världen. I våra trakter kan man hitta kvarnmott i stort sätt alla verksamheter där mjöl och andra liknande kvarnprodukter bearbetas eller förvaras.
Larverna föredrar vetemjöl men avvisar inte andra mjölsorter eller kvarnprodukter. Även spannmål, utsäde, torkad frukt, mandlar, nötter och makaroner kan stå på menyn för kvarnmottlarver vid brist på vetemjöl. Skadorna inskränker sig inte till det som larverna äter upp. Mjöl med mottlarver får en gråbrunt av avföringen, en obehaglig lukt och klumpar. I kvarnar där mott och dess larver kan leva i stora mängder, kan trattar och silar bli förstoppade av larvernas spinntrådar. För att undgå detta, samt reklamationer från kunder, så behandlar man regelbundet dessa lokaler med gas för att bekämpa kvarnmott.

Vuxna kvarmott upptar inte näring. Om dagarna sitter de helst stilla på företrädesvis mörka platser. Efter parningen, som kan vara i upp till 15 timmar, lägger honan omkring 200 ägg under loppet av ett par veckor. Vid 20 °C tar det äggen 11 dagar att kläckas, vid 30 °C går det endast 3 dagar för de 1-1,5 mm långa kvarnmottlarverna att ta sig ur äggen. Vid 17 °C varar samtliga av larvens stadier i 4 månader och puppstadium i 16 dagar. Vid 30 °C går allt mycket snabbt.
Larvernas utveckling tar blott en månad och puppstadium en enkel vecka. I ouppvärmda rum går larverna direkt i dvala om vintern. I uppvärmda inomhuslokaler kan det utvecklas minst fyra generationer per år, plus mott och larver i alla möjliga åldrar.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021