Även om man är eller blir överkänslig för de djur som lever som skadedjur, så är det i praktiken några få arter som har någon egentlig betydelse. Det handlar om de arter man vanligtvis kommer i kontakt med, samt deras släktingar vars allergen de delar. Allergier mot livsmedelsskadedjur är nästa alltid kopplade till dammpartiklar som andas in när man hanterar livsmedel. Den allergiska reaktionen kan vara snuva, rinnande ögon och astma i värsta fall. Den allergiska reaktionen visar sig så fort man andats in dammet från produkten man hanterar. Dammet består oftast av rester av kvalster, men även rester av kornvivel eller mal. Förnödenheter som hö, halm, korn, raps och foder till husdjur kan avge stora mängder damm från kvalster i omgivningen. Om man är disponerad för allergi bär man undvika att arbeta med dessa produkter. Man räkna med att tiotusentals svenskar lider av yrkesmässig allergi mot kvalster i förnödenheter. En del människor lider av överkänslighet för dammkvalster och kommer i en viss grad även reagera på rätt små mängder kvalster i livsmedel. Dammkvalster lever visserligen inte i livsmedel men de har några gemensamma allergener med andra arter av kvalster som lever där, vilket en överkänslig person kan reagera på.
Så vitt man vet finns det ingen speciell allergen-risk vid att äta eller dricka matvaror med skadedjur eller rester av skadedjur i. Allergiska reaktioner uppstår inte alltid av det man äter, utan som reaktion på de ämnen som uppstår när tarmarna smälter maten. Hudsjukdomar kan förekomma. Begreppet ”kvalsterklåda” används ibland vid förekomst av klåda som uppstår vid beröring av kvalster i t.ex. plommon eller ostar. Man kan ha konstaterat kvalster i dessa produkter utan att att kunna påvisa att de är den faktiska orsaken till symtomen. En del skalbaggslarver har hår med hullingar. Håren bryts lät av och kan borra sig in i huden, där de sedan kan ha en allergisk och inflammatorisk effekt.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021