Råvaror bör i princip undersökas för skadedjur när de mottages – innan de kommer in på ett lager. Uppgiften kan även gälla kontroll av förpackade livsmedel på lager eller i butik, för att vid angrepp kunna konstatera dess omfånget. Är partiet hårt angripet kan man oftast hitta exemplar av djuren utvändigt på förpackningen.
Det är självklart att hål i förpackningen är ett tecken på att något är fel. Det kan vara nötta hål i kanter eller i hörnor som orsakats av möss eller råttor. Små runda hål tyder på angrepp av bröd- eller tobaksbaggar, medan mer oregelbundna hål oftast orsakas av förpuppningsmogna mottlarver som lämnat förpackningen.
En onormalt stort förekomst av damm bör alltid undersökas noggrant. Det kan vara avföring från skalbaggar. Observera om det är dammigt runt omkring förpackningen och på golv och hyllor i produktens omgivning. Damm med en grå-violett färg eller att dammet ligger i små högar – är möjligen spår efter mjölkvalster.
Om det finns spår av något som gnagt på förpackningen är det troligt att ett angrepp förekommit. Genom gnagspårets utseende kan man möjligtvis utpeka syndaren.
Lukta på varorna. En söt, honungsaktig lukt kan tyda på ruttnande mjölkvalster. En fenolaktig lukt kan härstamma från den svartbruna mjölbaggen. Mjöl som är angripet av rismjölbaggar får efterhand en gråaktig färg och en möglig lukt. Mottlarver i kolonialvaror avslöjar sig genom att produkten sitter fast i klumpar eller knippen i spunnet nät. Om mjöl är angripet och visar spår efter spunnet nät kan detta även vara orsakat av svamphyfer.
En misstänkt horisontell yta i mjöl som stått orört en längre tid, men som med tiden resulterat i en fastare packning av mjölet, kan tyda på att mjölkvalster varit framme och grävt och därmed jämnat ut ytan.
Biologisk aktivitet i livsmedel som annars har dålig värmeledningsförmåga kan visa sig genom tydliga områden med märkbart högre värme. Stick handen ner mellan varorna, säckarna eller ner i själva produkten. Om du finner det varmare än lagerlokalen i övrigt bör orsaken undersökas. Det kan handla om svamp, bakterier eller skadedjur – under alla omständigheter är det tala om organismer som inte är välkomna.
Om spannmålslager: Kornviveln syns sällas till då de är många till antalet och temperaturen blir så hög i deras närvaro, vilket ökar deras aktivitet. Därför bör man inte stirra sig blind på de miljontals kärnorna framför sig. Titta istället på väggytorna. Står det en spade eller något liknande bland spannmålet så har kornviveln en tendens att samla sig överst på dessa ting. När man rensat korn kommer man i regel att kunna se diverse djur bättre än i spannmålshögen. Mätning med termometer från fjärrstyrd utrustning, eller i brist på annat, sticka ner handen i spannmålshögen, kan ge en information om värmeförändringar som orsakas av kornviveln och dess larver inne kärnorna. En grön soppa med spirande kärnor på ytan kan vara ett tecken på att det någonstans undertill sker en omfattande transpiration. Det kan vara ett en ”hot spot” med massor av kornvivlar och andra småkryp. I ventilerade planlager kan kvalster drivas upp på ytan när det luftas underifrån. På ytan kommer det att bildas figurer som följer de mest fuktiga områdena.
Figurerna syns tydligt som violett-grå ansamlingar av damm. Färgen orsakas av mjölkvalstrens rödaktiga ben och gråvita kroppar. Figurerna försvinner när ventilationen upphör och kvalstren åter söker sig neråt. Man kan lukta sig till kvalster. Stick ner handen i spannmålet så att armbandsuret täcks och ta en handfull kärnor från detta djup. Rulla kärnorna mot varandra för att krossa eventuell mjölkvalster. Sätt näsan intill handen och lukta bland kärnorna. Mjölkvalster luktar skarp och obehagligt. Lukten tycks komma från två stora körtlar, med okänd funktion, som krossas när man klämmer kvalster.
Det finns alltså flera möjligheter till att på plats bilda sig en uppfattning om varans tillstånd. I de flesta fall är det dock nödvändigt att ta prover för närmare granskning i ett laboratorium.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021