Lat: Stegobium paniceum
2 – 4 mm lång, rödbrun med små hår. Är utbredd över hela världen. Den lever gärna i bröd, helst i hårda bagerivaror eller gammalt hårt, torrt bröd. Brödbaggen trivs inte i mjukt nybakat franskbröd utan föredrar hårdare konsistenser som kex, hundkex, småkakor, korn, ris, makaroner, kryddörter och apoteksvaror m.m. Forna tiders sjömän fick ofta banka ut brödbaggen ur sin kex.
Även om brödbaggens kost verkar bestå av torra ting så tolererar den inte torra miljöer. När luftfuktigheten faller under 50-60 % RH kan den inte reproducera sig. I temperaturer under 17 °C stannar förmågan att reproducera sig. Utvecklingen från ägg till vuxen tar 2- 3 månader vid 22 °C. De optimala temperaturerna ligger mellan 25 och 28 °C.
I dessa temperaturer kan ett bestånd brödbaggar blott växa 7,5 gånger per månad. Det är relativt långsamt och brödbaggen gör sällan större skada i varor som förvaras under kortare tid. Honan kan lägga 100 ägg i produkter eller i springor och sprickor i närheten.
De nykläckta larverna är endast 0,5 mm långa men mycket aktiva. Den kan leva i en vecka utan föda och är så pass slanka att de kan ta sig in i tillsynes helt täta förpackningar. Med tiden blir larverna feta och lata och således ganska hjälplösa om de faller ur den produkt som närt dem.
Vuxna brödbaggar intar inte föda. De är goda flygare och söker sig mot ljuset. Man kan ofta se dem i fönsterkarmar, långt borta från de platser de utvecklats på.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021