När man hjälp av bestämningsnyckeln kommit fram till vilkenart manhar attgöramed, kanman också räkna utvilkavarorsom denkan haangripit.
I livsmedelsföretag krävs normalt experthjälp, i hushåll klarar man sigofta själv. En plan för bekämpning kanseutså här:
- Töm skåpen och avlägsna ev. hyllpapper.
- Rengör lådor och hyllor noga, helst med dammsugareför att få bort djur och smulor ur vinklar och vrår. Tvätta inte överdrivet eftersom fuktgynnar deflestaskadedjur.
- Undersöknoggrantvarorna innan de sätts in igen. Oftast räcker det med att kastaangripna varor.
- Om varan bara är lite angripeneller man bara misstänker ett mindre angrepp, kan varan ofta räddas genom att värmas upp i ugn. 80°C under några minuter dödar allastadier. För deflesta skadedjur är enveckaifrysenlika effektiv.
- Trots noggrannrengöring kan detofta varanödvändigtattbehandlatillgängliga springor och skrymslen med insektsgift. Det är självklartatt det måste ställas höga krav på demedel somanvänds i kökellerlivsmedelslager med hänsyn till giftets ofarlighet för människor. Medel, baseradepå pyretrum (s. 219), är i de flesta fall lämpliga för köksanvändning.
Senaste inläggen av Henri Mourier (se alla)
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021