Hackspettar är specialiserade till ett liv i träd. De klättrar utmärkt med hjälp av sina kraftiga klor och använder sin starka mejselformade näbb till att hugga sig in till insektslarver i bark och mjukt trä, men också för att hacka ut sitt bohål. Det senare har också stor betydelse för andra bobyggande fåglar.
Det är ovanligt att hackspettar uppträder som skadedjur, men det kan hända att de misshandlar träpanelen på hus. Det är oftast större hackspett, Dendrocopus major, och spillkråka, Dryocopus martius, som ställer till besväret. Det sker mestadels vintertid när spettarna drar runt efter föda. Att spetten ger sig på panelen beror oftast inte på att den söker föda, eftersom det i allmänhet är friskt trä som angrips. Hackandet går nästan alltid ut på att hacka upp ett övernattningshål. Ibland tycks den helt löpa amok och hugger upp det ena hålet efter det andra. Den troligaste förklaringen är att resultatet inte är tillfredsställande när den kommit igenom panelen, och att den därför försöker igen och igen.
En och annan desperat husägare kanske vill ta till bössan, vilket inte är tillåtet då alla svenska spettar är fridlysta.
Oftast kan man få spetten att sluta hacka genom upphängda aluminiumstrimlor eller genom att spänna t.ex. nylonrevar kors och tvärs över de utsatta delarna av huset.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021